Kako da napravite savršen selfi?

1
2094

Selfiji su gotovo neizostavan deo današnjice, pa čak je i poželjno da poznajete ovu veštinu da biste dobro prošli na društvenim mrežama. Koliko vam se puta dogodilo da se fenomenalno sredite, mislite da odlično izgledate, uključite prednju kameru i uopšte ne izgledate onako dobro kako ste mislili? Da, svima nam se to dešava.

Verovatno već i sami znate kako da se namestite kada pravite selfi, znate koji vam uglovi odgovaraju, koja vam je strana lica lepša, kako da namestite lice da izgleda lepše na slici. Ipak, ima par stvari za koje sigurno niste čuli, a koje bi vam pomogle da još bolje ispadate na selfi fotografijama. Evo o čemu je reč.

#1 Selfi i ogledalo nisu isto!

Čak i pre nego što krenete sa fotografisanjem morate znati šta tačno želite da istaknete. Da li želite da istaknete nakit, oči, usne? U zavisnosti od toga šta vam je namera, zavisiće i način šminkanja.

Da biste izbegli već pomenuto razočarenje loših selfija kada mislite da ste se super sredili, preporučujemo vam da se dok se šminkate ne gledate u ogledalo, već u prednju kameru. Tada ćete znati tačno kako da istaknete deo lica koji ste želeli. Imaćete priliku da vidite kako sve to izgleda na kameri.

Ono što ćete primetiti jeste da šminka za selfi jeste nešto jača od šminke koju biste naneli dok se posmatrate u ogledalu. Ako mislite da je previše napadno, preporučujemo da se posebno šminkate za selfije a posebno za izlaske.

Dakle, realan izgled i selfi slika nisu isto. Drugačije izgledamo na kameri, a drugačije u realnosti. I to nije zato što se namerno trudimo da sebe ulepšamo na kameri, već zato što nas kamera percipira drugačije nego mi same sebe u ogledalu.

Tu postoji još jedna stvar. Navikli smo na sebe kao na svoj odraz u ogledalu. Kada uključimo prednju kameru, ta percepcija se obrće, a na to nismo navikli. Zato sebi odmah izgledamo ružnije kada hoćemo da napravimo selfi. Kamera vas vidi onako kako vas drugi vide, a ne onako kako vi sebe vidite u ogledalu.

#2 Prirodno osvetljenje

Svi fotografi će se složiti da ni jedno osvetljenje nije tako dobro kao što je to prirodno osvetljenje. Selfiji definitivno ispadaju najbolje po dnevnom svetlu. Ali morate prvo naučiti kako da koristite dnevno svetlo, odnosno kako da slika ne bude presvetla ili pretamna.

Najbolje je osvetljenje gde se ne nalazite direktno na suncu, već ste u senci ili u prostoriji pored prozora. Selfi kameru okrećete suprotno od prozora. Svetlost pada na vas, ali opet ne previše, jer niste okrenuti ka izvoru svetlosti.

Fotografije mogu dobro ispasti i dok ste na suncu, ali za tako nešto treba da znate dva pravila:

  • Prvo, selfi će vam biti neobičan i pomalo umetnički ako vam se na licu vidi manji zrak sunca, dakle da niste potpuno izloženi suncu.
  • Druga stvar, ako ste u potpunosti na svetlu, velika je verovatnoća da će selfi ispasti loše jer se mrštite ili žmurite. Možete uhvatiti sekundu, dve da se ne mrštite jedino ako zatvorite oči, naglo otvorite i u tom trenutku se uslikate. Ove slike ispadaju dobro jer oči još uvek nisu stigle da odreaguju na višak svetlosti.

Dalje, fotografi smatraju da je najbolje prirodno svetlo pri izlasku i zalasku sunca. Ovaj period je poznatiji kao „golden hour“. Gotovo je nemoguće da tada napravite loš selfi, jer je osvetljenje u tom periodu definitivno najbolje. Ovo će, naravno, uticati da i prilikom izrade imate maksimalno kvalitetne fotografije.

#3 Uglovi određuju prirodu selfija

Veoma je važno iz kog ćete se ugla uslikati, jer ugao može govoriti o vašoj nameri sa selfijem. Na primer, ako želite da na fotografijama izgledate slatko, nevino, nemojte telefon držati tačno ispred sebe, nego ga podignite blago na gore. Ovim pokretom vaše oči će postati izraženije, jer su bliže kameri, usne i vilica će izgledati manje i oblikovanije. Naravno, nije dobro ni da previše podignete kameru, jer će vam se tad videti samo oči, a ostatak lica će izgledati neprirodno.

Suprotno tome, ako želite selfi na kome ćete izgledati izazovno i poželjno, spustite kameru na dole. Tada će vam usne, donji deo lica i kosa biti izraženiji. Ako imate podbradak možete ga pririti rukom, tako što ćete je nasloniti na bradu ili staviti prst na usnu. Ovakav pokret ujedno daje dinamičniji izgled fotografiji.

Selfiji koji su slikani iz profila su obično elegantniji, mogu biti i umetnički. No, najveći problem sa njima jeste isti taj podbradak, kog je iz ovog ugla daleko teže sakriti. Slikajte se sa strane, ali umesto da vrat držite normalno, blago ga ispružite ka napred i stegnite vilicu. Da bi se linija vilice još bolje oblikovala, prislonite jezik na nepce. Ovaj pokret će otkriti savršenu liniju vrata, a podbradak će biti daleko manje izraženiji.

#4 Trikovi za lepše crte lica na selfi fotografiji

 

Kada je prednja kamera tačno ispred vas, tada selfijem odajete samopouzdanje. Prosto, kada je kamera tačno ispred, tada je mnogo teže sakriti mane lica. Ali to ipak možete uraditi na par načina.

Blago podignite obrve, nasmejte se neotkrivajući zube (ili otkrivajući ako ste zadovoljni osmehom) – samo sa ova dva nameštanja vaše lice će izgledati mlađe, otvoreno, odavaćete pozitivnu energiju.

Možda ste na Instagramu primetili kako zvezde na svojim selfijima imaju blago podignute oči, koje idu malo ukoso i koliko to lepo izgleda na njima. Ne brinite se, retko ko zaista ima baš takav oblik očiju, u pitanju je prosti trik. Sve što je potrebno da uradite jeste da uzmete dva pramena koja se nalaze tik pored slepoočnice. Podvučete ih ispod kose i zategnete. Oči će automatski izgledati izraženije i dobićete onu lepu kosu liniju kakvu ste viđali na selfijima na društvenim mrežama. Iznenadili biste se koliko javne ličnosti koriste ovu taktiku.

Ukoliko želite da malo povećate usne, blago uvucite jagodice, i to će ih odmah istaći. Nemojte preterivati, jer će takav selfi izgledati prilično čudno. Usne će biti izraženije ako blago opustite donju vilicu.

#5 Selfi sa kamerom odozgo

Retko koji selfi je potrebno tako malo obrađivati kao selfi koji uslikate dok ležite na krevetu. Postoji više razloga za to: gravitacija povuče lice na dole pa izgleda zategnutije i više se vide kosti koje oblikuju lice, kosa izgleda bujnije i možete kontrolisati kako ćete je rasporediti. Ovo je naročito dobar izbor selfija za vas ako imate retku kosu.

U ovakvim fotografijama i osvetljenje je odlično, jer dolazi sa prozora i svetlost ne bije direktno u vas ali je opet dobijate dovoljno.

Dakle, gotovo je nemoguće napraviti loš selfi dok ležite. Jedini problem može biti kako da držite kameru, s obzirom da je nezgodno držati je podignutom i tražiti uglove. Tu vam od pomoći može biti selfi stik ili stalak za fotografisanje.

#6 Ulepšajte sliku

Verovatno ćete obraditi svaki selfi pre nego što ga stavite na društvene mreže i već imate svoje omiljene aplikacije za to. No, ono na šta bismo da vam skrenemo pažnju jeste da ne preterujete sa fotošopom. Ako ste nezadovoljni kožom lica, verovatno ćete koristiti opciju „smooth skin“ i nestaće vam sve mane sa lica. Ali, tada će vam lice izgledati i sasvim veštački.

Umesto toga, uklonite male mane sa lica, kao što su odsjaj, sitne bore i slično. Lice će i dalje izgledati realistično, videće se tekstura vaše kože, ali će izgledati lepo i prirodno.

Uz to nemojte preterivati ni sa efektima i filterima. Fotošopovi su tu da ulepšaju već dobar selfi, te ih iskoristite da iz selfija izvučete ono najbolje. Ako stavite previše filtera to se lako može primetiti, te će biti očigledno da ne izgledate tako u realnosti.

loading...

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime