6 razloga zbog kojih vam je potreban knjigovođa

0
1407

Pokrećete svoju firmu ili želite da proširite već uspešno poslovanje na strano tržište? Jedan od najpametnijih poteza koje možete preduzeti jeste da angažujete knjigovođu koji će brinuti o vašim finansijama.

Uvek je dobro i korisno imati u svom timu profesionalca koji odlično poznaje posao. Mi vam dajemo 6 razloga zbog kojih vam je potreban knjigovođa da razvijete svoj biznis.

#1 Podrška i saveti na koje se možete osloniti

Kako vaše preduzeće raste, potreban vam je računovođa koji zaista razume posao i koji vam može dati neke komercijalne savete koji će vam pomoći da preduzmete sledeći korak. Bez obzira da li je to angažovanje novog prodavca koji će zaista pokrenuti zaradu, investiranja u marketing kampanje ili kupovina većeg poslovnog prostora za širenje poslovanja, dobar knjigovođa može ponuditi dobru finansijsku računicu za vašu odluku i ideju.

Stručnjak u vođenju knjiga može vam pomoći da pripremite svoje projekte i finansijske planove i ako želite proširenje na inostrano tržište. Da bi se vaš biznis uspešno razvijao i u inostranstvu biće potrebno da registrujete firmu u zemlji koju ste izabrali i u skladu sa standardima koji tamo važe. Pomoć knjigovođe je ovde od neprocenjive vrednosti. Primera radi, za registraciju firme u Sloveniji, biće važno da angažujete stručnjaka koji nudi knjigovodstvene usluge (odnosno računovodske storitve kako se kaže u Sloveniji) i može da vas vodi kroz različite raspoložive opcije. Pravo usmerenje će vam pomoći da promenite strukturu vašeg poslovanja i prilagodite je tržištu na kome plasirate svoje proizvode.

#2 Možete uštedeti novac

Ako mislite da je angažovanje knjigovođe skupo i da predstavlja nepotreban trošak, razmislite još jednom. Dobar knjigovođa vam može ukazati na sve one segmente u vašem poslovanju gde biste mogli da uštedite novac. Jedna od njih je, primera radi, traženje svih naknada na koje imate pravo.

novac-štednja
noac-ušteda

Ne žurite kada birate osobu ili agenciju koja će voditi vaše knjige i finansije. Najjeftinije nije uvek najbolje. Uložite u dobrog savetnika koji zaista može doprineti vašem poslu i uvećati njegovu vrednost.

#3 Možete uštedeti vreme

Vreme jeste novac. Zbog čega biste trošili svoje vreme za rad na nerviranje oko toga što ne možete da se izvučete iz finansijske zagonetke? Angažovanje knjigovođe koji zna šta radi uštedeće vam dragoceno vreme, a pritom će vaša evidencija uvek biti uredna i u skladu sa svim propisima.

Knjigovođe vam mogu pomoći da svoje poslovne napore usredsredite na zaista važne stvari, kao što je veća zarada novca, dok se oni brinu za druge važne stvari, kao što je, na primer, plaćanje poreza. Njihov zadatak je, između ostalog, da sve vaše obaveze budu izmirene na vreme, bilo da je reč o porezu na dobit, računima na kraju godine, PDV-u ili nečemu drugom.

Ukoliko ispoštujete rokove za plaćanje na vreme, možete izbeći kazne i dodatne nepotrebne izdatke.

#4 Pomoć oko (su)finansiranja

Ukoliko želite da se vaša firma razvija, biće vam potrebna i veća ulaganja. Bez obzira na to da li tražite zajam od banke ili nekog investitora,  trebaće vam čvrst plan koji sadrži detaljne prognoze i dotadašnje upravljačke račune.

Knjigovođa će biti u mogućnosti da vam pruži smernice i obezbedi sve opcije o kojima vredi razmisliti pre nego što preduzmete taj korak. Takođe, on je taj koji pruža uverenje investitorima da u vaše poslovanje vredi ulagati, i to tako što će pokazati da su vaše brojke tačne i realne.

#5 Pomoć oko planiranja budućnosti

Jedna od najvećih prednosti zapošljavanja računovođe je dobijanje saveta o planiranju budućnosti. Zajedno možete izvući izveštaje iz prethodnih meseci i ispitati smer vašeg poslovanja. To će vam pomoći da odredite najbolje vreme za kupovinu zaliha, ali i da pripremite budžet za velika ulaganja kako biste mogli biti konkurentni i održivi na tržištu.

knjigovođa
Foto: Pixabay.com

Kao vlasnik preduzeća, najčešće ste zaokupljeni svakodnevnim vođenjem biznisa. Međutim, računovođa može učiniti korak unazad i objektivno pogledati širu sliku kako bi pronašao najbolji način da vaš posao bude dugog veka.

#6 Olakšava vam posao i život

Nema potrebe da imate nesanicu zbog različitih proračuna, faktura, poreskih prijava ili raznoraznih zahteva. Ako vam i sama pomisao na papirologiju stvara glavobolju i stres, definitivno je vreme da se oslobodite tog pritiska i angažujete knjigovođu.

Ne samo da će vam biti lakše da radite posao koji volite, već ćete u velikoj meri biti olakšan život jednom kad se rasteretite kalkulacija i administracije. Kada vaše finansije vodi profesionalac, sve druge životne odluke donosićete bez straha i sa mnogo većom sigurnošću.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime