Top 3 grada Evrope koji ce vas oduševiti

0
1687

Evropa jeste kontinent sa najlepšim gradovima sveta. Svaki grad podseća na najlepšu razglednicu, a svaki istorijski spomenik ima svoju najlepšu priču iza sebe. Veoma je teško izabrati tri grada koja bi trebalo da posetite, ali mi ćemo vam ponuditi par od kojih možete početi vaše putovanje, uz obećanje da ćete posetiti i ostale „vladare Evrope“.

Beč

Prestonica Austrije koja, kako kažu oni koji su ga posetili, odiše šarmom. Putovanje u Beč obećava posetu gradu sa prelepom arhitekturom, divnom istorijom i znamenitostima, ali i gradu čuvene Saher torte.

Smatra se najboljim gradom na svetu za mlade, jer je između ostalog spoj tradicije i multikulturalnosti. Ovaj grad u srcu Evrope nemoguće je obići ni za 10 dana, pa se stoga mnogi odlučuju da mu se nakon nekog vremena ponovo vrate.

Znamenitosti Beča

Znamenitosti koje morate obići prilikom svoje prve posete Beču jesu pre svega Trg Svetog Stefana i čuvena katedrala Svetog Stefana. Svakoga dana iz ovog najznačajnijeg verskog objekta možete čuti orgulje, ali i popeti se na Južni toranj i videti panoramu grada. Ono što je zanimljivo za ovu katedralu jeste da je u njoj održano venčanje, ali i pogreb kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta.

Nadalje, Bečka državna opera jeste jedna od najpoznatijih opera na svetu i opet je na ovom mestu izvedena i prva Mocartova opera pod nazivom „Don Đovani“. Gorela je za vreme II svetskog rata, ali je kasnije obnovljena.

Među najznačajnijim znamenitostima grada nalaze se još i Dvorac Belvedere, zatim Dvorac Šenbrun, kao i njihovi prelepi vrtovi. U blizini Šenbruna je i najstariji zoološki vrt na svetu koji nosi isti naziv.

Ukoliko vam putovanje omogući da ostanete nekoliko dana u Beču, posetite Prater park, ali se i rečnim brodom provozajte do Bratislave, te ćete tako u samo jednom danu moći da posetite čak dve prestonice Evrope.

Top 3 grada Evrope koji ce vas oduseviti

Krakov

Krakov je jedan od najpoznatijih gradova Evrope. Nalazi se u Poljskoj i može se reći da je ova država posebno ponosna na ovaj svoj grad. Ovo je grad brojnih kraljeva i učenih ljudi, ali i grad sa, kako se smatra, najviše barova na jednom malom mestu.

Ovaj grad obiluje kulturnom baštinom, brojnim arhitektonskim znamenitostima, parkovima, smatra se, kraće rečeno, istorijskim centrom Poljske. Ovde možete uživati u brojnim galerijama, i u preko 40 muzeja, u klasičnoj muzici, u Operi, u više od 11 pozorišta, ali i u brojnim festivalima i noćnim klubovima.

Ovo je tipičan grad sa razglednice, grad iz bajke, grad koji spaja mit, istorija i urbana legenda. Grad koji svakako morate posetiti.

Lisabon

Za treću destinaciju izabrali smo mistični Lisabon, prelepi grad bogat istorijom, ljubaznim ljudima i veoma ukusnom hranom.

Kula Belem i Jeronimski manastir je nešto što je svakako lepo obići ako vas put nanese u Lisabon. Ove znamenitosti simbolizuju odbranu, kraljevsku moć i mešavinu raznih stilova popularnih kroz istoriju. Tu je i tvrđava svetog Đorđa koju ćete uočiti na bilo kom mestu u gradu da se nalazite.

Jedan od najvećih akva parkova nalazi se u ovom gradu.

Ljubitelji muzeja moći će da uživaju u pravom spektaklu koji im nude pre svega Muzej Kalusta Gulbenkijana, Muzej kolekcije Berardo sa delima Pikasa i Dalija između ostalih, zatim Muzej antičke umetnosti i Muzej dizajna i mode.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime