Ostrva Galapagos i Darvinova teorija

0
3518

Engleski naučnik Čarls Darvin (1809-1882) razvio je svoje ideje o evoluciji posle višegodišnjih proučavanja i istraživačkih putovanja. On je shvatio da na mnogim mestima, malim i izolovanim ostrvima obitavaju populacije jedinstvenih stvorenja. Darvin je uspeo da dokaže da se ta stvorenja razlikuju od svojih rođaka na drugim mestima. Na ostrvima Galapagos, otkrio je da su se zebe prilagodile sredini tako što su iskoristile činjenicu da tamo živi veoma mali broj drugih vrsta ptica. Zebe su evoluirale u 80 različitih tipova, od kojih se svaki adaptirao na određeni način života. Neke su čak postale i grabljivice. Po povratku u Englesku utvrđeno je da su naizgled različite ptice u stvari varijacije srodnih vrsta. Ove činjenice su bile temelj na kome je Darvin razvio svoju teoriju o prirodnoj selekciji i evoluciji. Nju je predstavio u čuvenom delu „O poreklu vrsta“.

Arhipelag Galapagos, blagodareći svojoj udaljenosti od južnoameričkog kopna ima jedinstveni životinski svet. Vrlo malo novih životinja je uspelo da se naseli na ovim ostrvima, a njihovi prvobitni naseljenici su evoluirali u izolaciji. Pored Darvinovih zeba, na galapagoskim ostrvima danas postoji populacija pingvina i krznatih foka koje žive zajedno sa tropskim životinjama. Morske iguane (veliki gušteri koji rone u more da bi se hranili morskom travom) su vrsta koja ne živi nigde drugde na svetu. Na svakom od ostrva arhipelaga evoluirao je drugačiji tip džinovskih kornjača. Jedini prirodni stanovnik argipelaga koji ne živi isključivo na Galapagosu, pored nekoliko ptičjih vrsta, jeste jedan mali gušter.

Zanimljivosti o Galapagosu

– Ostrva Galapagos su grupa od 14 većih vulkanskih ostrva i brojnih manjih ostrva i stena u Tihom okeanu na oko hiljadu kilometara od obale Južne Amerike.

– UNESKO je ostrva Galapagos 1978. uključio na listu Svetske baštine. Status rezervata biosfere Galapagos je dobio 1985. Razvoj turizma je započet 1960ih

– Džinovska kornjača sa Galapagosa je najveća kornjača na svetu, može da naraste do 1.4 metara dužine. Neki primerci mogu težiti i do 300 kilograma, zavisno od ostrva na kome se nalaze. Ove životinje žive do 200 godina.

kornjaca

– Morska iguana je gmizavac živi isključivo na Galapagosu, jedini je gušter koji ume da pliva. Roni kroz plićak oko ostrva u potrazi za morskom travom.

iguana

– Pingvini žive na području južne Zemljine hemisfere, a najviše naseljavaju Antarktik, dok Galapagoski pingvin čak nastanjuje okolinu Ekvatora, i jedini je pingvin koji isključivo živi u tropskim područjima.

galapagos-pingvin

 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime