Zanimljivi novogodišnji običaji i verovanja u svetu

0
3321

Postoje mnogi novogodišnji običaji i verovanja koja se razlikuju u različitim zemljama sveta. Čak i datum koji se uzima za početak Nove godine nije jedinstven u svetu. I dok su kićenje jelke i čekanje Deda Mraza da donese poklone običaji koji su poznati svima na kugli zemaljskoj, postoje mnogi zanimljivi rituali svojstveni samo jednoj zemlji ili narodu, a ovo su neki od njih.

Filipini

Filipinci imaju novogodišnju tradiciju bacanja novčića kako bi prizvali novac i ekonomsko blagostanje. Odrasli nagovaraju i uče decu da što više skaču u novogodišnjoj noći kako bi što više i brže porasla. Da bi oterali zle duhove, Filipinci snažno duvaju u trube.

Argentina

Jedan jako interesantan novogodišnji običaj u Argentini vezan je za krompire. Uzmu se tri krompira – jedan se potpuno oljušti, drugi do pola, a treći ostaje neoljušten. Tri krompira se bacaju ispod kreveta, a ukućani stavljaju poveze na oči i traže ih.

Veruje se da će onaj ko bude imao sreće da nađe potpuno neoljušten krompir imati puno para tokom čitave godine. Za onog ko se dočepa poluoljuštenog krompira to znači da će mu u pogledu finansija Nova godina biti kao i prethodna, dok osoba koja pronađe potpuno oljušten krompir može da očekuje neku veliku dobit u predstojećoj godini.

Britanija

Britanci veruju da sreća porodice u godini koja dolazi zavisi od toga ko će prvi posetiti njihovu porodičnu kuću u Novoj godini. Veruje se da će porodica imati dobro zdravlje i puno sreće u Novoj godini ukoliko u kuću prvo dođe neki muškarac, dok dolazak plavokose ili crvenokose žene smatraju lošim predznakom.

Englezi sa prvim otkucajem sata koji oglašava početak Nove godine uzimaju komadiće papira i brzo na njima ispisuju tri želje. Papirići se zatim spaljuju, a njihov pepeo se sipa u vino i pije na iskap.

Japan

U Japanu se veruje da je pre ulaska u Novu godinu potrebno pomirenje. Pre nego što sat otkuca ponoć i početak Nove godine, Japanci po starom običaju praštaju onima koji su im pričinili neko zlo, jer hoće da u Novoj godini budu potpuno „čisti“.

U budističkim hramovima u novogodišnjoj zvone zvona kako bi oterala sve ljudske slabosti. Kada sat otkuca ponoć, počinje zvonjava. U svakom hramu zvona zazvone ukupno 108 puta, jer se veruje da čovek ima isto toliko slabosti.

Ekvador

Stanovnici Ekvadora koriste stare novine, hartiju, odeću i slamu kako bi sagradili trodimenzionalni model ličnosti i događaja koji su obeležili odlazeću godinu u negativnom smislu. U trodimenzionalne modele zatim se ubacju petarde i tačno u ponoć modeli se pale. Veruje se da se na taj način svaki čovek oslobađa svih negativnih sećanja iz protekle godine.

U Ekvadoru, oni koji vole da putuju, tokom novogodišnje noći šetaju u žutom donjem vešu, u ruci noseći putnu torbu, i obilaze komšije jer su ubeđeni da će im to doneti sreću da u godini koja predstoji otputuju na putovanje života.

Meksiko

Meksikanke koje su u potrazi za muškarcem svog života na doček Nove godine odlaze u donjem vešu crvene boje jer crven veš, navodno, donosi sreću u „lovu“. U svojim domovima Meksikanci izrađuju lutkice od vune sa likovima ovaca. Veruje se da ove ovčice donose sreću i prosperitet u Novoj godini ukoliko se okače o kvaku ulaznih vrata.

Nemačka

Tradicionalno, Nemci pre ponoći pojedu prazničnu večeru, ali nekoliko zalogaja ostavljaju za prve otkucaje Nove godine, jer veruju da će taj njihov gest pomoći porodici da cele godine živi u izobilju.

Čile

U Čileu topovska paljba najavljuje dolazak Nove godine, nakon čega se Čileanci grle, ljube i čestitaju jedni drugima Novu godinu. Ako im se sviđa neka osoba, Čileanci i Čileanke grabe mesto što bliže toj osobi kako bi je prvi poljubili. Veruje sa da to donosi sreću u Novoj godini.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime