Najlepša uskršnja jaja na svetu: Od jaja na drveću do Faberžeovih jaja

0
8249

Za ceo hrišćanski svet Vaskrs je praznik preporoda, novog života i početka proleća. Međutim, kod različitih naroda različiti su i vaskršnji običaji. Svi drugačije slave odlazak zime i dolazak proleća, što se najbolje može primetiti u načinu na koji ukrašavaju uskršnja jaja. U nekim zemljama, ukrašavanje uskršnjih jaja predstavlja pravu umetnost, a verovatno najlepša uskršnja jaja na svetu možete videti u ovim zemljama:

Ukrajina

Prelepo ukrašena uskršnja jaja u Ukrajini sa neverovatnim detaljima prave se tako što se prvo crtaju, a tek posle toga farbaju. Na njima se prikazuju narodni dezeni tipični za ukrajinsku narodnu umetnosti, koji su pravi melem za oči!

Japan

Iako Uskrs nije praznik koji preovladava u Japanu, kao što je u drugim zemljama gde je hrišćanstvo rasprostranjenije, čak i Japanci ukrašavaju jaja. Oni s vremena na vreme jaja umotavaju u tanke papirne trakice koje pomažu da se naprave  lepe šare na jajima, ali najčešće kupuju i poklanjaju čokoladna jaja sa iznenađenjem unutra.

Grčka

Teško bi bilo ne zapaziti jaje ofarbano u krvavo crvneu boju, kakva se koristi za farbanje u Grčkoj. Tradicionalna, skroz crvena jaja simbolizuju večni život nakon smrti. Slično kao kod nas, svaka osoba bira jedno jaje kojim će se takmičiti protiv izabranih jaja svojih prijatelja i porodice. Pobednik je onaj čije jaje ostane nerazbijeno, i veruje se da će on imati godinu ispunjenu srećom.

Francuska

foto: brit.com
foto: brit.com

Uskršnja jaja u Francuskoj će najčeće biti pojedena, a ne sakrivena. Popularan način ukrašavanja uskršnjih jaja u Francuskoj najčešće se svodi na pisanje slova po njima, ali u gradiću Besjer ona obično završe u omletu… koji je sačinjen od oko 15 hiljada jaja. Ceo grad se skupi da učestvuje u gozbi!

Češka

Delikatan proces ukrašavanja uskršnjih jaja u Češkoj je najbolje ostaviti odraslima, koji dobijaju interesantne rezultate. Umesto da ukrašavaju kuvana jaja, oni oko šuplje ljuske jajeta motaju tanku žicu. Kao da izduvavanje jajeta iz ljuske već nije bilo dovoljno teško.

Meksiko

Uskršnja jaja su šuplja i u Meksiku, ali daleko od toga da su lišena života. Ljuska se farba predivnim jarkim bojama dok se unutrašnjost puni konfetima! Nema boljeg načina za proslavaljanje Uskrsa od razbijanja ljuske jajeta preko glave prijatelja uz eksploziju konfeta kao bonus.

Bugarska

Uskršnja jaja se u Bugarskoj ukrašavaju bojenjem, uglavnom bojom koja se dobija uz pomoć raznog bilja. Za dodatnu dekoraciju koristi se šaranje jaja voskom. Ukrašavaju se sva uskršnja jaja osim prvog. Prvo jaje se boji u skroz crvenu boju, koja se takođe maže na čela i obraze dece u kući. Onda se jaje ostavlja na unapred predviđeno mesto ispred kuće do sledećeg Uskrsa, tada se razbija i tako se predviđa sreća porodice za sledeću godinu. Ako je suvo – dobro je. Ako je trulo, takva će im bita i sreća.

Švajcarska

Stanovnici Švajcarske za vreme Uskrsa tradicionalno ukrašavaju svoje bunare, koristeći za to cveće i lišće raznih biljaka. Švajcarci veruju da je bunar izvor života, a pošto Uskrs predstavlja novi život, oni ukrašavaju bunare svečanim jajima obojenim u jarke boje. Ovaj krajnje neobičan prizor privlači svačiju pažnju.

Nemačka

U Nemačkoj se za farbanje jaja koriste uobičajene pastelne boje, ali Nemci nemaju tradiciju portage za jajima koja se kriju po poljima, u dvorištima i na farmama. Umesto toga, svi oni treba da pronađu samo jedno drvo koje je čitavo okićeno uskršnjim jajima. Taj prizor je jednako čudan, koliko je i zabavan.

Južna Afrika

https://www.brit.co/international-easter-eggs/
foto: brit.com

Uskršnja jaja u Južnoj Africi su obično čokoladna, i tradicionalno se razmenjuju među prijateljima i rodbinom. Međutim, ostaci nojevih jaja pronađeni u Diepkloof-u, u zapadnom Kejptaunu, nose dekoracije koje se smatraju najstarijim oblicima ljudske umetnosti, a procenjuje se da se jaja stara skoro 60 hiljada godina.

Slovenija

foto: brit.com
foto: brit.com

Na slovenačkim uskršnjim jajima nema ni farbe, ni boje, ni žica. Umesto toga, ljuske se pažljivo čiste i izrezuju u lepe oblike. Majstori iz Slovenije vešto stvaraju takve radove od kokošjih i nojevih jaja. Njihova maloprodajna cena obično se kreće između 50 i 200 dolara.

Rusija

Najlepše ukrašeni vaskršnji pokloni bez ikakve sumnje dolaze iz Rusije. Rusi ne troše vreme pretvarajući poljoprivredne proizvode u umetnička dela. Umesto toga, oni stvaraju apsolutno zapanjujuća umetnička dela, koja su u obliku jajeta, od metala, dragulja ili nekog drugog postojanog materijala. Faberžeova jaja prvi put izrađena za rusku carsku porodicu poslednjih decenija 19. veka, bez ikakve sumnje su najraskošnija i najpoznatija uskršnja jaja na svetu.

izvor: greatvaluevacations.com

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime