Zanimljivosti o nojevima – najveća ptica na svetu

0
1741

Nojevi su ptice neobičnog izgleda. Ne mogu da lete, ali su zato pravi šampioni u trčanju što dokazuju  i njihove snažne noge. To su danas najveće, i po mnogo čamu najjedinstvenije ptice na svetu. Nojeva jaja su najveće ptičja jaja na svetu.

Glava u pesku

Jedna od široko rasprostranjenih zabluda je uverenje da noj zabija glavu u pesak. U stvari, ženka noja, kad leži na jajima, ponekad položi svoju glavu na pesak. Pošto su joj glava i vrat boje paska,  iz daleka se obrisi stapaju i posmatraču se čini da je noj sakrio glavu u pesak.

Ono što pada u oči na pustinjskoj ravnici je, nojevo perje koje štrči iznad peska – iz daljine on liči na pravi pravcati žbun tako da se prevari i neprijatelj najoštrijeg vida.

Jedinstvena stopalo

Na nekom konkursu lepote nojevo stopalo sa dva prsta glomaznih kandži sigurno ne bi osvojilo prvo  mesto. Jedinstveno je zato što ostale ptice imaju po tri prsta.

Nije sve ni u letenju

Nojevi su suviše teški da bi mogli leteti. Krila su im zakržljala, a kosti im nisu šuplje kao kod drugih ptica. Ali, to im ne smeta. Ako tokom cele godine imaju dovoljno hrane i ne moraju, da misle na neprijatelje – zašto bi leteli? Hodanje – ili čak trčanje – zahteva mnogo manje energije.

lzelice koje ne biraju

Nojevi jedu gotovo sve: voće, cveće, insekte, guštere i – kamenje. Kamenje? Da, kao i ostale ptice, nojevima je potrebno da gutaju kamenčiće da bi lakše izdrobili hranu.

Nežne bebe

Kada je neko visok više od dva  metra,  ima veoma oštar kljun i kandže koje mogu da oteraju i lava, ne mora se mnogo brinuti za svoj život. I nojevi su veoma mirni, jedino im stavljaju problem sopstveni potomci. Nojeva beba je nežna i roditelji moraju uvek biti spremni da je zaštite. Oni to čine na dva načina: prvo, pokušavaju da uplaše neprijatelja nasrćući na njega kao da će ga povrediti, ako ta taktika  ne uspe nojevi počinju da krešte i to tako prodorno da se čitava pustinja ori od njihovog glasa.

Dugačke,  guste trepavice

Nojevi žive u pustinjskim krajevima Afrike i Azije. Afrički noj prebiva u predelima južno od Sahare, gde vetar tokom cele godine nosi pesak i prašinu. Noj ima dugačke i guste trepavice koje sprečavaju ulazak prašine i peska u oči.

Oštro oko

Nojevi vide mnogo bolje od bilo kojih drugih životinja koje žive u afričkim ravnicama. Iz tog razloga kratkovide zebre i antilope traže društvo nojeva. Kaskajući za svojim dugovratim, visokim prijateljima one mogu na vreme saznati da su u opasnosti. S druge strane, nojevi vole da se hrane u društvu sa zebrama i antilopama jer u blizini ovih životinja uvek ima puno insekata.

Trkač na duge staze

Zamislite dugačke, mišićave noge koje se završavaju stopalom nalik na kopito i biće vam jasno kakav je noj trkač. On je pravi šampion u trčanju, može da postigne brzinu veću od 60 km na čas!

Elegantni ogrtač

Dvadesetih godina prošlog veka snimljene su prve fotografije na kojima se može uočiti nojevo divno crno-belo perje. Od tada ove ptice nemaju mira. Lovci na perje su ih nemilosrdno ubijali. Srećom, iz mode su odavno izašle velike lepeze od nojevog perja.

Samo mužjak ima lepo perje. Ženka je neupadljiva, njeno perje liči na braonkasti žbun. Dok leži na jajima preko dana, ona manje upada u oči. Mužjak je smenjuje noću i tada je njegovo perje manje uočljivo.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime