Anegdote o velikanima (Nikola Tesla, Pikaso, Branko Ćopić, Aristotel…)

0
4850

I veliki umovi koji su ostavili neizbrisiv trag na ovom svetu, često su se nalazili u zanimljivim i duhovitim situacijama, neke od njih vam prenosimo u ovom tekstu. Pročitajte anegdote o Nikoli Tesli, o Pikasu, Ćopiću i mnogim drugim velikanima, domaćim i svetskim…

Kako ostaviti kafu

Naš, najveći naučnik i pronalazač Nikola Tesla je dobar deo svog života ispijao ogromne količine kafe, a onda je jednoga dana odlučio da se okane štetne navike. Već posle prvih nekoliko nedelja uzdržavanja shvatio je da je oduvek čeznuo ne za ukusom nego za mirisom kafe. Pošto je to utvrdio, dalje je sve išlo mnogo lakše.

Otada je, kad god bi ušao u restoran, uz jelo naručivao i svoj omiljeni napitak, s tim što mu on više nije služio za piće nego zato da bi se s vremena na vreme nadnosio nad njega i punim plućima udisao omiljenu aromu. Godinama je Tesla ponavljao ovaj ritual i godinama podnosio ljubopitljive poglede kelnera sve dok jednog dana nije najzad ustanovio da može sasvim lepo da živi čak i bez mirisa kafe.

Od Pikasa bilo šta da je dobro se prodaje

Jedan od najčuvenijih slikara 20. veka Pablo Pikaso u svom tek kupljenom zamku zatekao je lopova na delu. Nezvani gost je uspeo da pobegne, a Pikaso je izjavio policiji kako može, po sećanju, da skicira njegov lik.

Provalnik nikada nije uhvaćen, ali je zato, policajac prodao Pikasov crtež za šest stotina ondašnjih dolara.

Preokreni se, Matise

Godine 1961. slika francuskog modernog umetnika Anrija Matisa (1869-1954) visila je 47 dana na zidu Njujorškog muzeja moderne umetnosti pre nego što je primećeno da je postavljena naopačke.

Poznanstvo sa ježom

U kući je Branko Ćopić  kao mali unosio razne životinje, a posebno je imao „pik“ na žabe, ježeve i kornjače. Kada je jednom prilikom u strnjici uhvatio ježa, sakrio ga je u varićak (drveni sud za presipanje žita) i lepo spustio poklopac.

Noću se jež nekako iskobeljao iz tamnice i počeo da šeta po kući. U jednom trenutku su se u štali uznemirila goveda, pa je njegov stric, bos ustao iz postelje da vidi šta se to dešava sa stokom. Žureći u mraku, onako bunovan, raspalio je nogom o ježa i zaurlao iz sveg glasa:
„- Joj, šta je ovo?!“
Sagne se da opipa nogu, pa se ubode i u ruku. Odmah je znao ko je krivac, pa je dohvatio vunenu čarapu uhvato ježa i gurnuo ga Branku pod pokrivač.
„- Eto ti, brate, miljenika. Tu mu je pravo mjesto!“

Opklada

Mocart

Volfgang Amadeus Mocart  je bio vrlo vesele naravi. Jednom prilikom se opkladio da može da odsvira na klaviru akord koji niko drugi ne ume. Napisao je akord na taj način da leva i desna ruka na velikoj udaljenosti moraju uhvatiti čevoroglasni akord, dok je u sredini stajala jedna usamljena nota.

Uviđajući nemogućnost izvođenja takvog akorda, prisutni su pristali na opkladu.

Mocart je zatim otrčao do klavira i obema rukama udario akord a usamljeni ton u sredini klavijature udario nosem. Na taj način je dobio opkladu.

U odsustvu

Jednom priliko je Aristotelu jedan poznanik skenuo pažnju da ima prijatelje koji ga iza njegovih ledja ogovaraju i kako  o njemu govore loše stvari. Aristotel je na to odgovorio:

– To što me klevetaju u mom odsustvu, ništa me ne boli. U mom odsustvu mogu me i izudarati.

Prijateljsko ćaskanje

Vinston Čerčil je bio pozvan kod prijatelja na večeru. Posle žustre političke rasprave između gosta i domačina, sva usplahirena domaćica nije uspela da se uzdrži a da se oštrim rečima ne obrati gostu:
– Gospodine, da sam ja Vaša supruga sipala bih Vam otrov u taj čaj!
– Gospođo, da sam ja Vaš suprug, ja bih taj čaj i popio.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime