Šta je živo srebro?

0
3234

Živa (Hg) je jedini metal koji je se na sobnoj temperaturi nalazi u tečnom stanju. Sjajna je i živobojna i naglo teče kad se sipa iz posude(zato su je nekada zvali „živim srebrom“). Živa se ne lepi za staklo i zato se koristi u termometrima, za pokazivanje temperature. Živina jedinjenja su često živih boja i nekada su se koristila u proizvodnji boje. Medjutim, živa je izuzetno otrovna i danas se njena upotreba strogo kontroliše. Neke druge upotrebljive žive su u proizvodnji baterija i u medicini. Zubari i danas koriste mešavinu žive i srebra za pravljenje amalgama kojim pune šupljine u zubima.

Ako živa dospe u vodenu sredinu, mikroorganizmi je prerađuju tako da nastaje metaloorgansko jedinjenje koje se rastvara u mastima.

Mnoge tragične događaje su izazvala baš organska jedinjenja žive na primer u Japanu, Gvatemali, Iraku, Pakistanu. Svi ti slučajevi su bili izazvani korišćenjem namirnica koje su bile zatrovane živom. U Iraku je 1971-1972 pomrlo preko 3000 ljudi zbog korišćenja pšenice koja je u sebi sadržala fenilžive. Unošenje alkalnih jedinjenja žive u ljudski organizam živa pomoću krvotoka dolazi do moždanih ćelija onemogućavajući mozgu doliv krvi i izazivajući poremećaje u nervnom sistemu.

ziva

Izvor: Enciklopedija pitanja i odgovora/Wikipedia

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime