Šta je rosa?

0
5705

Vekovima se verovalo da rosa „pada“ slično kiši, ali rosa uopšte ne pada! Za najpoznatiji oblik rose, onaj koji se vidi na lišću biljaka, sada se zna da uopšte nije rosa!

Šta je rosa, i kako nastaje?

Da bismo razumeli šta je rosa, moramo naučiti nešto o vazduhu oko nas. Vazduh uvek sadrži izvesnu količinu vlage. Topliji vazduh sadrži više vodene pare nego hladan. Kada vazduh dođe u dodir sa nekom hladnom površinom, deo tog vazduha se kondezuje i vlaga iz njega ostaje na toj površini u obliku sićušnih kapi. To je rosa.

Međutim, da bi se stvorila rosa, temperatura hladne površine mora da se spusti ispod određene tačke. Ta tačka naziva se „tačka rose“.

Kako se stvara rosa u prirodi? Prvo, mora da postoji topao vazduh pun vlage. Ovaj vazduh mora da dođe u dodir s nekom hladnom površinom. Rosa se ne stvara na podu i pločniku, jer oni posle zalaska sunca i dalje ostaju topli. Ali može da se stvori na travi i drugim biljkama koje su se ohladile.

Zašto kažemo da rosa koju vidimo ujutru na biljkama nije rosa? Iako jedan mali deo jeste, većina te vlage a u nekim slučajevima i sva totiče od same biljke!. Vlaga izlazi kroz ppore lišća. Ona kod biljke predstavlja nastavak procesa usisavanja vode iz zemlje. Ovaj proces počinje danju, tako da površina lišća može da izdrži vrelinu sunca, a noću se samo nastavlja.

„Na nekim mestima u svetu svake noći se stvara toliko rose da se može skupiti u rezervoare i koristiti za stoku kao voda za piće.“

rosa

Izvor: 1000 zašto, 1000 zato

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime