Koja je najveća a koja najopasnija riba?

0
5250

Svet je čudesno mesto i što ga više budete upoznavali, više ćete ga voleti. Svet je uređen tako da recimo najveća riba na svetu nije i najopasnija riba. Upravo suprotno neke malene ribe neuporedivo su opasnije i krvoločnije od nekih velikih. Primeri su ispod:

Najveća riba na svetu – Kitopsina

Najveća živa riba je kitopsina, koja obično dostiže dužinu od 9 metara, ali neretko i dva puta više od toga. To je troma riba. Iako kitopsine imaju vrlo velika usta, hrane se uglavnom planktonima i žive isključivo u tropskim morima. Najveća potvrđena jedinka kitopsine bila je duga 12,65 metara i težila 21 tonu. Naziv „kitopsina“ dolazi od fiziologije, jer je velika kao kit i takođe filtrira vodu.

Najopasnija riba – Pirana

Od trenutka kada se izlegu iz jajašca, male pirane su naoružane smrtonosnim oružjem: snažnim čeljustima prepunim oštrih i tankih zuba. Pirane žive u rekama Južne Amerike. One su zdepaste, okruglaste ribe, dugačke oko 30 centimetara, sa zatupastom glavom. Pirane se hrane tako što gustim i kao žilet oštrim zubima otkidaju polumesečaste zalogaje svog plena. Mogu da nanesu gadne povrede svojim ugrizom, ali nisu zaista opasne sem ukoliko ne napadaju u velikom broju. Kažu da su pirane u stanju da za nekoliko minuta do kosti ogule svinju ili govedo ali i ljude.

kitopsina

Kitospina – najveća riba na svetu

Pirana

Pirana – najopasnija riba na svetu

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime