Koja je najveća a koja najmanja ptica?

0
4033

Najveća živa ptica je noj. Visok je do 2,5 metra i težak do 135 kilograma. Noj ne može da leti, ali mu njegove snažne noge omogućavaju da trči brzinom od 60 kilometara na sat. Danas sa slobodi živi još samo u Africi. Ranije je živio i u zapadnoj Aziji. To je ptica koja je zbog svog perja, mesa i kože oduvek bila značajna za ljude. To je dovelo do toga, da je danas istrijebljena u mnogim područjima u kojima je ranije živjela.

„Dve izumrele ptičje vrste, moavka s Novog Zelanda i ptica slon s Madagaskara, bile su visoke 3 metrai pored njih bi i noj izgledao kao patuljak. Najveća ptica letačica je albatros, srasponom krila od 3,5 metra.“

noj

Najmanja postojeća ptica je kolibri sa Kube, dug je samo 6 cm a težak svega 3 grama. Skoro polovina njegove dužine otpada da dugačak i tanak kljun. Kolibri se pomoću svog dugog jezika hrane cvetnim nektarom, koji srkuću lebdeći iznad cveta. Kada lebde čine to mašući krilima 80 puta u sekundi. Kolibri su sposobni da lete unazad ili bočno, u potrazi za cvetnim nektarom.

kolibri

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime