Gde su se desile najgore poplave?

0
1669

Do poplava dolazi onda kada reke ne mogu dovoljo brzo da odnesu vodu. Najčešće se javljaju u proleće kada počnu da se otapaju zimski snegovi.

Neke od najstašnijih poznatih poplava desile su se u Kini, duž obala reke Hoang-Ho, 1931, ova reka je probila nasipe, a prilikom te poplave podavilo se više od 3,5 miliona ljudi. Pre toga  je poplava iz 1887. godine bukvalno razorila područje, pri tom usmrtivši izmedju 900.000 i dva miliona ljudi.

Brana Bankjao napravljena je da može da izdrži poplave koje se javljaju jednom u hiljadu godina, sa padavinama do 306 mm na dan. Medjutim, avgusta 1975, u tom delu Kine za 24 časa palo kiše koliko u proseku padne za godinu dana. Voda koja se nagomilala na brani jednostavno nije imala više gde da ode i brana je popustila. Tada se stvorilo talas 3-7 metara visok i 10 kilometara dug talas koji je „jurnuo“ ka ravnici brzinom od oko 50 kilometara na čas. To je gotovo zbrisalo područje u dužini od 55 i širini od 15 kilometara i stvorilo privremeno jezero povrsine 12000 kvadratnih kilometara.

Najveća poplava u Srbiji dogodila se 1965.godine kada se izlio Dunav koji je zahvatio maltene sve tokove reka, a pod vodom je bilo oko 150.000 hektara zemlje, 16.000 kuća i 214 kilometara puta.

poplava

„Mnogi svetski gradovi su nisko smešteni i prete im poplave. Bangkok, na Tajlandu, i Venecija u Italiji, jesu tipični stari gradovi građeni pored vode, jer su zavisili od pomorske trgovine. Oba grada su sagrađena na mulju i postepeno tonu, a rizik od poplave je sve veći.

Predviđa se da će nivo mora širom sveta u ovom veku rasti, s mogućnošću razornih poplava na pojedinim mestima. Mnogi gradovi u Holandiji su na nivou mora ili ispod njega. Njima opasnost od poplave preti uvek, i pored razradjenih planova za odbranu od nje. Brana na Temzi je napravljena da bi se sprečilo da visok vodostaj poplavi London.“

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime