Šta se dešava kad se uplašim?

0
2247

Kad se uplašite hormoni vam pomažu da se pripremite za borbu ili beg. Posredi  je primitivna reakcija koju sva ljudska bića i dalje poseduju i koja može da utiče na naše svakodnevno ponašanje. Adrenalne žlezde, male žlezde koje se nalaze na bubrezima, luče hormon koji se zove adrenalin. Adrenalin priprema telo  za trenutnu akciju. On ubrzava rad srca i čini da počinjete dublje da dišete. Pojačan protok krvi oslobađa energiju uskladištenih supstanci dobijenih ishranom, spremnu da obezbedi napajanje mišićima u radu.

Adenalin dovodi do širenja zenica,poboljšavaju ći vid.Takođe, on zaustavlja procese varenja omogućavajući tako da se energija i krv usmere u važnije regije.

Postoji takođe i čitav niz nerealnih (iracionalnih, nestvarnih) strahova koje nazivamo fobijama (fobija nije uvek iracionalna, ali je uvek preterani strah). Na fiziološkom planu, manifestuje se ubrzanim radom srca, porastom tonusa mišića, povišenim krvnim pritiskom, povećanim lučenjem adrenalina, ubrzanim disanjem, sušenjem usta itd. Na planu ponašanja, manifestuje se karakterističnim držanjem tela koje je biološki signalna reakcija na opasnost.

strah

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime