Koji je najmanji a koji najveći sisar?

1
17743

Sisari su kičmenjaci koji svoje mlade hrane mlekom. Svi sisari su toplokrvni (isto kao i ptice). U određenoj fazi razvoja svi su prekriveni dlakom, mada ona kod nekih nestaje pre no što se rode.

Najmanji kopneni sisar, ujedno i najmanji sisar na svetu

Najmanja vrsta sisara su rovke. Neke su teške 2,5 grama. Rovka izgleda kao miš sa izduženom njuškom, mada nije bliski srodnik glodara. Rovke se hrane insektima i moraju skoro bez prestanka da jedu da bi preživele. Rovka je plašljiva pa se skriva u travi, ispod snega ili u hodnicima koje su iskopali poljski miševi. Postoje više vrsta a žive u Europi i Aziji a najmanja etruščanska rovka.

rovka

Najveći kopneni sisar

Najveći živi kopneni sisar je afrički slon, takođe je i najteža je životinja od onih koje žive na kopnu i druga najteža u životinjskom carstvu, u punoj zrelosti dostiže težinu 7500 kilograma, visinu od 3-4 metara u predelu ramena. Afrički slonovi ranije su živjeli na područjima između Sahare i juga Afrike Trenutno je njihova populacija ograničena na nekoliko nacionalnih parkova u južnoj Africi zbog krivolova i uništavanja njihovih staništa.

„Međutim, afrički slon je pravi patuljak prema nekim izumrelim dinosaurusima – biljojedima, koji su bili teški najmanje 80 tona i dugi preko 30 metara. Mislilo se da su ova ogromna stvorenja morala da borave u vodi, koja bi podupirala njihovu težinu. Sada se zna da su nastanjivali oblasti slične onima u kojima žive današnji slonovi.„

Najveći sisar na svetu, ujedno i najveći živi stvor na planeti

Plavi kit je najveća životinja na planeti kao i najveća životinja koja je ikada postojala na Zemlji. Pojedine životinje su često dugačke oko 30 m, a najveći izmereni plavi kit bio je dugačak 33,58 metara, mogu biti teški i do 200 tona. Potpuno je prilagođen stalnom životu u vodi, dnevno može da pojede 4 tone hrane, ali u isto vreme može da živi bez hrane i do 6 meseci.

sn-bluewhale-thumb-autox600-4956

loading...

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime