Kako pronaći idealan stan za studenta?

0
2361

Preseljenje u novi stan kada otpočinje novo poglavlje akademskog života praćeno je uzbuđenjem, ali i brojnim nedoumicama. Kako pronaći stan? Gde tražiti? Koje naselje je najbolje? Na koje detalje treba obratiti pažnju? Kada otpočeti sa potragom za stanom? Ova pitanja su samo deo briga koje prate studente i njihove roditelje.

Kako bi uzbuđenje i zadovoljstvo preseljenja u novi životni prostor potrajalo u godinama studija koje su pred vama, potrebno je da donesete prave odluke. Mudro odaberite mesto koje je funkcionalno i prijatno, gde će student provesti naredne godine života i rada.

Bilo da ste roditelj budućeg akademskog građanina naše zemlje ili sam student, ako se pripremate da krenete u potragu za stanom u Beogradu ili Novom Sadu, ovo je tekst za vas. U nastavku ćete saznati odgovore na sva bitna pitanja vezana za odabir i najam stanova.

Kada početi potragu za stanom?

Akademska godina otpočinje u oktobru, ali to ne znači da treba da čekate poslednji momenat kako biste počeli da tražite stan. Već u septembru svi dobri stanovi će biti razgrabljeni. Imajte na umu da svake godine univerzitetski centri, poput Beograda i Novog Sada, spremno dočekuju hiljade studenata iz unutrašnjosti. Neretko studenti plaćaju stanove i tokom leta, kako ne bi izgubili mesto na koje su navikli i koje im odgovara.

Naša preporuka je da počnete da tražite adekvatan smeštaj već u junu, nakon prijemnih ispita. Studenti završnih godina su se spakovali i otišli, a većina brucoša se vodi parolom “imam kad”. Ako poranite, istina, platićete dve stanarine više, ali ćete moći da birate prostor koji će odgovarati vašim potrebama – blizini fakulteta, javnog prevoza, važnih ustanova u gradu itd.

Gde tražiti stan?

Vremena kada su se stanovi tražili na žutim stranama su davno prošla. Najbolja mesta za izdavanje stanovi Beograd nalaze se na specijalizovanom portalu za nekretnine. Svi vlasnici stanova koji žele da iznajme ili prodaju svoj stan, isti oglašavaju na ovom portalu. Unošenjem ključnih reči – recimo “stan za izdavanje” i lokacije koju želite, izlistaćete sve relevantne rezultate, sa cenama, fotografijama i adekvatnim opisima smeštaja.

Na ovaj način nećete morati da gubite mnogo vremena obilazeći stanove koji vam ne odgovaraju. Napravićete preglednu listu nekretnina za dugoročno iznajmljivanje koje vam se najviše dopadaju i u kratkom roku pronaći stan u kojem će vaš student moći da provede mirne studentske dane.

Kakve su svakodnevne potrebe studenta?

Pre nego krenete da tražite stan, razmislite o svakodnevnim potrebama tokom studentskog života. Dakle, poželjno je da je stan u blizini fakulteta. Idealne lokacije, koje su u blizini univerzitetskog centra, za izdavanje stanovi Novi Sad bi bile Grbavica i Limani. U Beogradu, odabir lokacije će zavisiti od fakulteta – od Novog Beograda do Vračara. 

Čak i ako je stan udaljen od obrazovne ustanove, gledajte da pronađete mesto koje je dobro umreženo javnim prevozom, kako biste brzo mogli da stignete do željene lokacije – fakulteta, menze, biblioteke ili bilo koje druge ustanove u koju će student odlaziti redovno.

Što se tiče cene stana koji ćete iznajmiti, generalno pravilo je da su stanovi na periferiji povoljniji od onih u centru grada, bez obzira o kojem gradu je reč. Ipak, postoje i izuzeci od pravila – detaljnim pretraživanjem portala za nekretnine možete pronaći povoljne garsonjere u centru, ako počnete da tražite na vreme.

Takođe, bitna stavka – neki stanodavci su otvoreni za pregovore po pitanju kirije, naročito oni koji žele dugoročno da iznajme stan. Ako ste u mogućnosti da platite zakupninu za nekoliko meseci ili čak godinu dana unapred, veovatno ćete moći da ostvarite popust.

Kakav stan tražiti?

Ako student planira da živi sam, jednosoban stan ili garsonjera trebalo bi da odgovaraju njegovim potrebama. Ukoliko razmatrate mogućnost pronalaska cimera ili ih već imate, biće vam potreban bar dvosoban stan, kako bi svaki student imao svoju sobu.

Poželjno je da stan ima dosta prirodne svetlosti, da je suv (da nema vlage) i da je pristojno namešten. Kad kažemo pristojno namešten, podrazumevamo da treba da ima sve što je studentu potrebno za svakodnevni život – sobu sa radnim stolom i krevetom, funkcionalnu kuhinju i kupatilo. Prilikom razgledanja stana raspitajte se o načinima grejanja i prosečnim iznosima računa tokom letnje i zimske sezone.

Naravno, bitno je da stanodavac bude odgovorna i ozbiljna osoba, sa kojom ćete napraviti dogovor o učestalosti poseta stanu i plaćanju mesečnog najma i računa.

Da li će student živeti sam ili sa cimerima?

Ukoliko razmatrate opciju cimerstva, dobro razmislite, naročito ako potencijalne cimere ne poznajete. U teoriji cimerski život zvuči kao dobra ideja, zbog podele troškova i sticanja prijatelja uz koje budući student, naročito ako se prvi put odvaja od roditelja, neće biti sam.

Međutim, primarni razlog iznajmljivanja stana za studenta je učenje i sticanje akademskog znanja. Brižljivo odaberite cimere koji dolaze sa istim ciljem i neće narušavati mir i vreme vašeg deteta. Raspitajte se o životnim navikama cimera – da li će im dolaziti društvo i koliko često, da li izlaze, imaju li kućne ljubimce, da li su pušači itd. 

Odgovori na ova pitanja biće vam smernice po pitanju podudarnosti za zajednički život i preduprediće buduće probleme i nesuglasice. 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime