Da li znate šta su to rajske ptice? Najlepše ptice na svetu!?

0
5382

Postoji oko pedeset vrsta rajskih ptica i sve one žive na tropskim ostrvima zapadnog dela Tihog okeana i u severnim predelima Australije.

Prelepe rajske ptice srodnice su obične vrane

Veličina rajskih ptica je različita: najveća je kao vrana, a najmanja je kao vrabac. Svaka vrsta se odlikuje posebnim bojama blistavog perja. Upravo te upadljive nijanse boja raskošna perja čine rajske ptice izuzetno neobičnim. Pa ipak, ove lepe ptice srodnice su obične vrane.

Prvi Evropljani koji su videli ove ptice bili su članovi holandskih istraživačkih ekspedicija u petnaestom veku. Učinile su im se prekrasnim, te su verovali da se hrane samo cvetnim nektrom i piju rajsku rosu; zato su ih i nazvali rajskim pticama.

rajska1

Blistavo perje imaju samo mužjaci: možda zato da bi se svideli ženkama, ili pak da bi svojom upadljivom lepotom privukli pažnju neprijatelja i time ga odvratili od gnezda njihovih ženki i mladih, i zaštitili ih od opasnosti.

Mnoge vrste rajskih ptica grade tanana, plitka gnezda na vrhovima drveća. U takva gnezda ženke polažu svoja šarena i pegava jaja. Rajske ptice se hrane raznovrsnom hranom, počav od voća pa do puževa i raznih insekata.

rajska

Mužjaci ovih ptica u doba parenja se skupljaju i pokazuju ženkama svoje lepo perje. Iako su ove ptice po prirodi veoma obazrive, u doba parenja toliko se zanesu pokazivanjem perja da bi se svideli ženkama, da ih svatko može uloviti, gotovo iz neposredne blizine. Urođenici ih love strelicama veoma zatupljenog vrha, kako im prilikom pogotka ne bi oštetili izvanredno lepo perje.

rajska2

rajska3

rajska4

rajska5

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime