Da li komarci prenose bolesti?

0
1767

Da li vam je nekad, na izletu ili dok ste šetali kraj reke ili mora, sva zadovoljstva iznenada pokvario nalet čitavih rojeva komaraca? Ne samo što vam te životinjice pokvare lepo raspoloženje, već nam dosade svojim upornim ubodima. Čovek je dugo vremena smatrao komarca, dosadnim i vrlo naprijatnim stvorenjem, i to je bilo sve. Insekti mogu biti vrlo, vrlo opasni.

Komarci su itekako opasni

Tek se nedavno počelo otkrivati da su komarci itekako opasni! Najpre je manji broj naučnika počeo sumnjati da komarci prenose izvesne bolesti, ali, na žalost, nikakav dokaz nije mogao biti pronadjen. Potom je zabeleženo da neke vrste komaraca prenose „elefantijazis“ užasnu tropsku bolest, a druge vrste doprinose epidemijama malarije i žute groznice. I kao rezultat ovih otkrića, brzo je usledilo ozbiljno proučavanje komaraca. Izučavane su njihove vrste, beležilo se sve o njihovom životu i sve više usavršavani načini za njihovo suzbijanje. Tako se na primer, sada zna da postoji više hiljada raznih vrsta komaraca.

komarac

Komaraca ima svuda po svetu, ali neke vrste žive zaista po celom svetu, dok se druge nalaze samo na odredjenim područjima. Od svih insekata koji prenose bolesti, komarci predstavljaju najveću pretnju.  Samo jedna vrsta komarca, poznata kao „malarični komarac“, obuhvata više podvrsta komaraca, koje su poznate kao raznosači ove tečke bolesti.

Najopasniji komarci

Malarični komarac se poznaje po tome što na krilima ima crne pegice. Druga vrsta opasnih komaraca prenosi žutu groznicu. Takvi komarci na nogama imaju belu traku, a uzdužnu na gornjem delu trupa.

Azijski tigrasti komarac, na primer, napada tokom dana, a njegovi ujedi su potencijalnoi opasni. On je uzrok infekcije 20 miliona ljudi godišnje denga groznicom, koja ima simtpome slične gripu, ali može da dovede i do hemoragične groznice, šoka i čak smrti.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime