Tajna upredenih šljiva

0
1677

Sa severne strane Radan planine, oko tri kilometra udaljena od čuvene Prolom banje, nalazi se crkva brvnara posvećena svetom Lazaru. A u porti te crkvice raste šest šljiva čija se stabla uvijaju spiralno oko svoje ose. Poznavaoci ove pojave tvrde da ovakvih stabala nema više nigde u svetu. Pri tom se, prema uveravanju meštana, u ovom dvorištu nalazi uvek samo šest stabala upredenih šljiva. Kada se jedno osuši, nikne novo s uvijenim stablom i zameni staro.

Crkvu su sagradili doseljenici s Golije oko 1896. godine, na temeljima starijeg hrama. Sve je autentično, iz tog perioda, osim krova koji je bio od šindre, a sada je od crepa.
Prema predanju koje se prenosi s kolena na koleno, u crkvi Lazarici se pričestio deo srpske vojske iz okolnih krajeva pred odlazak u Kosovski boj. U prilog ovoj tvrdnji se navodi da je vojska kneza Lazara išla od Prokuplja na Bele vode, Ivanovu kulu, preko kose Trpeze. Legenda kaže da su vojnici posle pričešća šest puta obišli oko crkve moleći se za pobedu na Kosovu. šljive su se uvijale u smeru u kome su se okretali. Vremenom, kad bi se neko staro stablo osušilo, nicalo bi novo koje se takođe uvijalo. Predanje dalje kaže – da se vojska vratila sa Kosova, stabla bi se odmotala.

  
Uvijena šljiva u porti crkve Lazarice 
Izvor: Politika.rs
loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime