Upoznajte zmije, kornjače i druge životinje u najvećem zoo vrtu za reptile

0
7444

NAJVEĆI ZOO VRT ZA REPTILE – Zmije, egzotični gušteri i ogromne kornjače čekaju posetioce u najvećem svetskom zoo vrtu za reptile. Ovaj nesvakidašnji ZOO vrt nalazi se u Južnoj Dakoti, u  Sjedinjenim Američkim Državama, i u njemu je smešteno 225 različitih vrsta gmizavaca, kao i nekoliko drugih vrsta životinja.

Zoo vrt je osnovao još 1937. godine Earl Brockelsbi, 21-godišnji entuzijasta za zmije koji je bio poznat po tome što je držao zvečku pod šeširom!

Ova svojevrsna atrakcija nalazi se pod budnim okom neustrašivog Terija Fillipa koji je jedan od najzaslužnijih za uključivanje ovog zoo vrta u Ginisovu knjigu rekorda za 2018. godinu. Teri je stručnjak za gmizavce već više od 20 godina.

Ovo je samo mali izbor rekordnih stvorenja koja ćete naći u ovom vrtu za reptile:

Najsporija kornjača

Ove kornjače su poput onih sa ostrva Galapagos – imaju najveću brzinu od samo 0,37 km/h, što ih čini najspornijim među kornjačama. One su takođe najveća vrsta kornjača.

Najotrovnija zmija

Najotrovnija zmija na svetu je australijski taipan. Dostiže dužinu od 3.3 m, živi u pustinjskim krajevima u unutrašnjosti Australije. Napada bez upozorenja, nanoseći nekoliko ugriza. Otrov je fatalan za ljude, i izaziva smrt u svega nekoliko minuta.

„Postoji nešto lepo u svakoj vrsti sa kojom ovde radimo. Svi misle da su zmije toliko strašne – ali iskreno, oni su samo pogrešno shvaćene!“ – Teri Fillip.

Najduža zmija otrovnica

Najduža zmija otrovnica je Kraljevska kobra čija dužina u proseku iznosi 3-4 metra, mada su zabeleženi i veći primerci. Obično se hrani drugim zmijama.

Najbrža kopnena zmija

Najbrža kopnena zmija je agresivna crna mamba koja živi u jugoistočnim, tropskim delovima Afrike. Ova zmija može dostići brzinu od 16-19 km/h. Poznata je kao izuzetno brza i vrlo agresivna životinja koja je smrtonosno precizna kada napada.

Najtanji gušter

Australijski bezglavni gušter zmija dužine je 50 cm, a u sredini tela nije deblji od obične olovke.

Najotrovniji gušter

Ovaj gušter sa narandžastim pegama jedan je od nekoliko otrovnijih guštera na svetu i najveći je gušter koji živi u SAD. Na sreću ova vrsta guštera nije toliko opasna po ljude jer ubrizgava vrlo malu količinu otrova prilikom ujeda.

Najveća žaba

Najveća žaba na svetu potiče iz Južne Amerike. Prosečni težina ove žabe iznosi 450 g.

Izvor:guinnessworldrecords.com

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime