Kako postaviti ili oboriti svetski rekord

1
9562

Da bi neko postao rekorder i upisao se u Ginisovu knjigu rekorda neophodna je odlučnost, izuzetna veština i posvećenost. Pre podnošenja zvaničanog zahteva, najbitnije je proveriti trenutne informacije i da li imate ono što je potrebno kako biste oborili rekord. Ako želite da predložete neku novu ideju za rekord, preporučujemo vam da prvo provedete neko vreme pretražujući trenutne rekorde da biste videli šta je možda već postignuto u vašoj oblasti interesovanja.

Svaka novo odobrena ideja o obaranju rekorda mora se značajno razlikovati od postojećih rekorda i prikazati neku potpuno novu veštinu. Prema zvaničnim podacima 60% podnetih zahteva za rekorde koji bi se prvi put uvrstili kao nova kategorija ne ispunjava uslove za prihvatanje. Međutim, i dalje veliki broj novih uzbudlјivih ideja koje će odraziti svetsku raznolikost ipak budu prihvaćene.

Pre prijave, pogledajte klјučne korake koje je potrebno slediti.

1. Detalјno istražite bazu podataka svetskih rekorda

Proverite zvaničnu stranicu sajta GUINNESS VORLD RECORDS i upoznajte se sa kriterijumima i pravilima. Detaljno istražite bazu i uverite se da li već postoji rekord koji želite da postavite.

Izvor slike: guinnessworldrecords.com

2. Izaberite svetski rekord po vašoj meri

Možete izabrati već postojeći svetski record koji želite da oborite, ili da predložite potpuno novu ideju, važno da dobro odmerite svoje sposobnosti pre prijave.

3. Prijavite se i sačekajte da dobijete smernice.

Ukoliko vaš predlog ne bude prihvaćen, možete očekivati da ćete u razumnom roku dobiti odgovor i dobiti objašnjenje zašto je vaš predlog odbijen. Ovo može potrajati i do 12 nedelјa pa čak i više ukoliko je broj prijava veći nego što je to uobičajeno.

Globalno se obradi preko 1.000 prijava nedelјno i to potpuno besplatno (ili uz neku malu administrativnu naknadu ako su u pitanju predlozi za nove rekorde). Svaka prijava se pojedinačno ocenjuje, kao i svi dokazi kako bi se obezbedilo poštovanje smernica.

Ako želite, možete kupiti uslugu prioritetne aplikacije koja smanjuje čekanje na 5 radnih dana (ova usluga nije baš jeftina, trenutno više od 500 eura).

Izvor slike: guinnessworldrecords.com

4. Važno je razumeti zahteve i dokaze potrebne za pokušaj

Imaćete pristup važnom dokumentu koji se zove VODIČ DO VAŠOG DOKAZA koji će detalјno objasniti kako da potvrdite pokušaj obaranja svetskog rekorda. Mnoge prijave budu odbijene jer se pravila nisu pravilno poštovala.

5. Vežba, vežba, vežba…

Postoje ljudi koji  su svojim fizičkim predispozijijama dobili zvanje Ginisovog rekordera i to bez nekog velikog truda. Primera radi najveći čovek na svetu, ili najmanji čovek na svetu, čovek sa najvećim nosom. Takvi se rekordi jednostavno ne mogu oboriti na silu. Ako te je priroda stvorila da budeš najmanji ili najveći, tu nema ravnopravne borbe.

Međutim postoje kategorije i rekordi koji se iznova obaraju. Za tako nešto potrebno je puno vremena i posvećenosti ali je i dalje put da postanete najbolјi na svetu zaista neizvestan i težak! Pređite na sledeći korak samo kada ste sigurni da možete oboriti svetski rekord, ili u slučaju novog rekorda.

7. Pošalјite svoje dokaze, propratno pismo i sve ostale potrebne dokumente

Predložite svoje dokaze, propratno pismo i sve ostale potrebne dokumente. Posebno povedite računo o dokazima. Više od 50% podnesaka biva odbačeno jer su dokazi nedovolјni. Nakon što ste sigurni u prijavu, pošalјite svoje dokaze i čekajte rezultat. Postoji tim koji se bavi upravlјanjem evidencija, koji pregleda svaku aplikaciju pojedinačno, a ovaj process kao što smo naglasili ranije u tekstu može trajati i do 12 nedelјa.

8. Trenutak istine!

Ako budete uspešni i oborite rekord dobićete zvanični Ginisov sertifikat, moguće i veliku popularnost. Ako ne, nemojte odustati, možete se ponovo prijaviti ili odabrati drugi rekord kojim možete pokušati.

loading...

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime