Razmišlјanje izvan okvira (kreativno razmišlјanje) – poučna priča

0
7186

Razmišljanjem se može rešiti gotovo svaki problem. A ako već nastojite da probleme rešavate glavom, onda vam je potrebno da “izađete iz kutije”, iz okvira oubičajnog razmišljanja. Ovakav način razmišljanja vam omogućava da birate karke koje nisu u špilu, bukvalno nema granica. Donosimo vam jednu zanimljivu poučnu priču koja se naslanja na ovu temu, neoubičajnog razmišljanja.

Razmišlјanje izvan okvira

U jednom italijanskom gradiću, pre dosta godina, vlasnik malog preduzeća dugovao je veliku svotu novca. Čovek kome je siroti vlasnik dugovao veliki novac bio je veoma neprivlačan momak koga su već pregazile godine. Njemu se dopala ćerka vlasnika preduzeća, inače prava lepotica. Odlučio je da biznismenu ponudi dogovor koji će mu u potpunosti izbrisati dug. Međutim, uslov za brisanje duga bila je ruka njegove ćerke.

Ne treba ni pominjati da je ovaj predlog dočekan sa gađenjem.

Zajmodavac je dao svom dužniku sledeću ponudu: rekao da će dva kamena staviti u kesu, jedan beli, a jedan crni. Ćerka bi tada morala posegnuti u torbu i izvaditi kamen. Ukoliko kamen bude crn, dug će biti potpuno izbrisan, ali bi se on nakon toga oženio njegovom ćerkom. Ukoliko kamen koji bude izvadila bude bele boje, dug bi se takođe izbrisao, s tim da se ćerka se ne bi morala udavati.

Stojeći na šljunkovitoj stazi u bašti utučenog i do kraja poniženog oca i vlasnika preduzeća na ivici propasti, prepredeni zajmodavac se sagnuo i uzeo dva kamena. Dok ih je uzimao, ćerka je primetila da je pokupio dva crna kamenčića i oba ih stavio u kesu.

Zatim je zamolio lepu devojku da posegne u torbu i da uzme jedan.

Ćerka je, naravno, imala tri izbora pred sobom:

  • da odbije da odaberete kamen iz vreće.
  • da izvadi oba kamena iz torbe i raskrinka varalicu.
  • ili da iz torbe uzme kamenčić dobro znajući da je crn i žrtvuje sebe za očevu slobodu.

Ona je odabrala četvrtu opciju, iz torbe je izvadila kamenčić, a pre nego što ga je i pogledala on joj je „slučajno” ispao iz ruke među ostali šlјunak. Rekla je zajmodavcu:

„Oh, kako sam nespretna. Nema veze, ako pogledate u torbu onaj kamenčić koji je ostao, moći ćete da saznate koji sam kamenčić odabrala.“

Kamenčić koji je ostao u torbi je očigledno crn, i pošto zajmodavac nije hteo da bude označen kao prevarant, morao je da prihvati da je kamenčić koji je ćerka bacila beo i da poništi dug.

Naravoučenije:

Uvek je moguće prevazići tešku situaciju izlaskom iz uobičajnog okvira razmišlјanja, ne treba se prepustiti jedinim ponuđenim mogućnostima onda kada mislite da morate da odaberete.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime