GINISOV REKORD: Indija za 12 sati zasadila 66 miliona stabala

0
6999

Indija je za svega 12 sati zasadila neverovatnih 66 miliona stabala, oborivši svoj sopstveni rekord. U središnjoj indijskoj državi Madja Pradeš organizovana je najmasovnija sadanja sadnica stabala u jednom tako kratkom vremenskom intervalu. Volonteri sa svih strana poplavili su to područje, a sve u cilju da svoju zemlju obogate šumom. Nјihov prethodni ali i svetski rekord bio je 49,3 miliona sadnica u 24 sata iz 2016. godine i to u jednoj drugoj indijskoj državi Utar Pradešu koja se nalazi u severnoj Indiji.

Kao deo konferencije o klimatskim promenama u Parizu, Indija je obećala da će do 2030. godine povećati svoju pokrivenost šumama na nešto više od 95 miliona hektara. Indijska vlada obećala je 6,2 milijarde dolara za taj sporazum, ohrabrujući sve države da se uklјuče i učine sličan napor. 

Premijer Madja Pradeša, Shirviraj Singh Chouhan posetio je sva četiri lokaliteta na kojima je organizirana sadnja stabala i čestitao svim učesnicima.

„Ovo je istorijski dan za našu zemlju. Ovakvim kampanjama pomažemo u očuvanju okoline i zdravijeg ambijenta za nas, a pre svega za naše buduće naraštaje. Indija je jedan od najvećih svetskih proizvođača emisija ugljenika, a Delhi i okolna predgrađa trenutno drže rekord za najgori kvalitet vazduha na svetu i to se mora pormeniti.”

Indija očajnički pokušava promeniti svoju reputaciju zemlјe smoga i zagađenja, ulažući milione u ekologiju i zelenu energiju na lokalnom i nacionalnom nivou.

“Harsh Plant” istraživačka organizacija sa sedištem u Nju Delhiju, objašnjava kako se Indija sve više udalјava od sagorevanja uglјa i kreće se ka nakoj zelenijoj Indiji koja je prijatelјski nastrojena prema životnoj sredini.

Vazduh u Delhiju svake godine ubije 10.000 ljudi

Indija je sedma država na svetu po površini svoje teritorije a druga po broju stanovnika, u njoj živi preko milijardu ljudi. Svi znamo Indiju kao mnogoljudnu i izrazito siromašnu zemlju, međutim indijska ekonomija poslednjih godina ide uzlaznom putanjom.

Indija se sporo razvijala i bila je uglavnom poljoprivredno orijentisana država. Danas je međutim, postala mesto modernog biznisa i visoke tehnologije. Sa prosečnom godišnjom stopom rasta BDP od 5,8 % tokom protekle dve decenije Indija se svrstala među najbrže rastuće ekonomije sveta.

U velikim gradovima poput Nju Delhija nivo zagađenosti vazduha se u nekim periodima karakteriše kao “opasan” a  u gradu je često zbog gustog smoga smanjena i vidljivost. Ova enormna zagađenost vazduha u Delhiju svake godine ubije preko 10.000 ljudi.  Količina čestica koje su opasne po ljudsko zdravlje a koje se nalaze u vazduhu u ovom gradu je čak šest puta veća od preporučene količine.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime