Sve što bi trebalo da znate o krštenju deteta

0
2798

Danom i svečanim činom krštenja deteta, roditelji, smatra se, štite svoju decu od kakvih svojih ranijih grehova, koji bi se možda u budućnosti mogli preneti na njih. Takođe, na taj način oni decu štite i od zlih pogleda, zlih misli i zlih ljudskih jezika koji bi na bilo koji način mogli da im naškode. Na taj način oni im približavaju veru, hrišćanstvo i Boga.

Kada odlazite kod nekoga na krštenje, to ukazuje da vas slavljenici duboko cene, vole i poštuju, jer vas u suprotnom ne bi pozvali da uveličate njihovo veselje i ovaj za njih i te kako značajan dan. Nekada se sam čin krštenja obavljao odmah po rođenju deteta, tj u prvih par nedelja od rođenja, dok su danas običaji postali malo drugačiji, pa se taj dan uglavnom poklapa sa detetovim prvim rođendanom.

Način na koji ćete nekome čestitati krštenje deteta stvar je ličnog izbora. Naravno, lepo ćete se obući i spremiti za taj dan, i sa svim najlepšim željama krenuti na slavlje. Kada je u pitanju poklon, tj ono što ćete darivati detetu, to takođe predstavlja stvar izbora, ukusa, i individualno je, svakako prema vašim mogućnostima.

krstenje min

Šta poklanjaju kumovi

Kumovi, na primer, najčešće poklanjaju zlato. Najlepši poklon koji će detetu ostati do kraja života jeste kakav lančić ili krstić, dukat ili privezak na koji će se ugravirati posveta za dete od kumova. U nekim krajevima zemlje, kumovi često imaju obavezu da nabave sve što je potrebno za krštenje, od makazica kojim će se detetu otseći pramen kose koji se čuva, do krštenog platna koje je sastavni deo ceremonije, pa i do organizovanja čitave fešte.

Ideje za poklone

Pokloni se daruju i u vidu koverte sa novcem, zatim u vidu vaučera za kupovinu u radnjama koje sadrže stvari potrebne za decu. Tu su i haljinice i ostale stvarčice za devojčice i dečake u vidu garderobe koje takođe dolaze u obzir.

Ukoliko je dete prohodalo, možete mu kupiti i kakvu igračku koju će moći zasigurno da koristi narednih par godina, a u vidu je plastičnog ili električnog automobila, bicikla ili motora koje može samostalno ili uz nečiju pomoć da pokreće.

Neki od najlepših poklona koje možete da priuštite jesu i razne srebrne ili posrebrene stvari koje ostaju trajno u porodici i mogu se prenositi sa kolena na koleno. Tako je, recimo, srebrni escajg za decu idealan poklon, posebno ukoliko dozvoljava gravuru na sebi. Ni srebrni ram za slike ne bi bio loša ideja.

Ukoliko je roditeljima to potrebno, možete im kupiti dubak, hranilicu za bebe, ili pak kolica, krevetac i posteljinu, ali i mnoštvo igračaka, i tako im pomoći da urede dečju sobu u skladu sa vašim mogućnostima.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime