Ostrva Španije: sjajne destinacije za vašu letnju avanturu 2023

0
1909

Ako još uvek razmišljate o najboljoj destinaciji za vaše naredno letovanje, a želite da to bude neko ekskluzivno odredište, predlažemo vam da uzmete u obzir neko od mnogobrojnih španskih ostrva. 

španija-zastava
Pixabay.com

Generalno, španska ostrva možemo podeliti u dve grupe. Prvoj pripadaju Kanarska ostrva koja se nalaze u Atlantskom okeanu, a druga su Balearska u Sredozemnom moru. I jedna i druga grupa su veoma popularne među turistima iz celog sveta.

Osim bajkovitog prirodnog ambijenta i vrhunski plaža, sva španska ostrva koja predstavljamo u ovom tekstu imaju i bogato kulturno-istorijsko nasleđe, pa samim tim predstavljaju idealnu destinaciju za svaku vrstu putovanja. Bilo da želite da uživate u kupanju i posmatranju prirodnih lepota Španije ili da se upoznate sa kulturom španskog naroda i istorijskim znamenitostima ovog podneblja, svakako će vam ovakav odmor ostati u najlepšem sećanju, 

Evo naših predloga koja španska ostrva biste mogli posetiti ako se odlučite da ovog leta otputujete u ovu prelepu zemlju. 

#1 Tenerife, najveće Kanarsko ostrvo

Kanarska ostrva su arhipelag vulkanskog porekla raštrkan uz jugozapadnu obalu Maroka, a najveće i najživopisnije od njih je ostrvo Tenerife. Kao i sva druga Kanarska ostrva, puno je bliže Africi nego Španiji, a čuveno je po uzbudljivom noćnom životu, ali i po svojim plažama. 

Zaštitni znak Tenerifa su plaže sa sitnim peskom različitih nijansi i boja – od bele do crne. Jedna od najpoznatijih je plaža Las Teresitas, udaljena svega desetak kilometara od glavnog grada Santa Kruz de Tenerife. Grad se nalazi u severoistočnom delu ostrva i ako ste u mogućnosti obavezno ga posetite. Njegova jedinstvena arhitektura i lokalni specijaliteti koji se služe u restoranima će vas sigurno oduševiti. 

tenerife
Pixabay.com

Pored glavnog grada, najpoznatija turistička mesta na ostrvu su Kosta Adaje i Los Kristijanos, smeštena na jugu, odnosno Alkala i Puerto de la Kruz na severnoj obali Tenerifa.

Središnjim delom ostrva dominira vulkan Teide sa najvišim vrhom u Španiji i Atlanskom okeanu Pico del Teide (3.718 m), koji je poslednji put izbacio lavu 1909. godine. Celo područje sa vulkanom i oko njega predstavlja Nacionalni park Teide koji je proglašen UNESCO-vom svetskom baštinom i odlično je mesto za sve koji uživaju u istraživanju prirode i vole aktivan odmor, kao i za ljubitelje planinarenja.  

Ovo je samo mali deo onoga što najveće kanarsko ostrvo nudi svojim posetiocima pa ako je Tenerife vaš izbor za letovanje 2023, pretražite ponudu aranžmana, brošure i vodiče i detaljnije se upoznajte sa celokupnom ponudom. Jedno je sigurno, nećete pogrešiti ako Tenerife bude vaš izbor za odmor.

Najbolji način da doputujete na ovo prelepo ostrvo je da rezervišete svoje mesto u avionu. Tokom glavne sezone gužve mogu biti prilično velike, pa je bitno da na vreme da kupite karte. Inače, Tenerife ima dva aerodroma, jedan na severu a drugi na jugu, pa u zavisnosti gde ćete letovati na ostrvu, birajte i mesto sletanja aviona.

 #2 Gran Kanarija, mini kontinent

Gran Kanarija je treće po veličini Kanarsko ostrvo. Odlikuje ga velika raznolikost reljefa i pejzaža, pa ga često nazivaju i mini kontinentom. Možete se popeti na vrh planine Nieves (Pico de las Nieves) koji je u pojedinim delovima godine prekriven snegom, poput zimskih centara na Alpima, a zatim se spustiti i doći do peščanih dina Maspalomasa, nalik onima u afričkoj Sahari. 

gran-kanaria-ostrvo-plaža
Unsplash.com

Glavni turistički kompleksi su uglavnom izgrađeni na jugu ostrva a od onih najvažnijih treba istaći Maspalomas, Arguineguin i Puerto Rico de Gran Canaria. Hoteli u ovim turističkim centrima su mnogobrojni i jako dobro uređeni, sa velikim brojem pratećih sadržaja, što će zadovoljiti prohteve i onih najrazmaženijih turista. Inače, glavni grad i najveći turistički centar na ostrvu je Las Palmas, i to je jedan od deset najsunčanijih gradova Evrope

Ako želite da stignete do Gran Kanarije najlakše vam je da koristite avio prevoz. Aerodrom se nalazi na istočnoj obali, udaljen oko 25 kilometara od Las Palmasa.

#3 Ibica, sinonim za noćni provod

Prve asocijacije na Ibicu su noćni život, provod do zore i žurke na plaži. Na samom ostrvu najpoznatiji su istoimeni grad Ibica koji se nalazi na jugoistočnoj obali i San Antonio, na zapadnu ostrva. Žurke na Ibici počinju kasno uveče i obično se završavaju kada sunce već uveliko izađe. 

Međutim, Ibica nudi mnogo više od običnog mesta za zabavu. Stari grad Ibica je kulturno dobro pod zaštitom UNESCO-a, pa vam predlažemo da ga obavezno posetite. Na ostrvu se nalaze i mirna mala mestašca za one koji žele da se opuste u tišini i dožive Ibicu na jedan potpuno drugačiji način. Neka od najpoznatijih takvih mesta su Puerto San Migel, Santa Eulalija, Cala Llonga i Portinatx. 

ibica
Unsplash.com

Oni koji se odluče da letuju na čuvenom ostrvu žurki, do njega mogu stići avionom i brodom. Aerodrom se nalazi na jugu ostrva, udaljen desetak kilometara od grada Ibice. Ako se pak odlučite za brod odnosno trajekt, do ostrva možete stići iz Valensije ili nešto južnije, iz Denija.

#4 Majorka, najveće Balearsko ostrvo

Majorka je najveće među Balearskim ostrvima. Iako je, poput Ibice, poznato po noćnom provodu, ono nudi mnogo više od toga – rajske peščane plaže, ukusnu domaću kuhinju, prelepu arhitekturu i divnu prirodu u unutrašnjosti ostrva. Vode koje okružuju Majorku čine ovo ostrvo jednom od najboljih svetskih destinacija za ronjenje. Osim ronjenja turistima na raspolaganju stoje i drugi vodeni sportovi, kao što su surfing, jedrenje na dasci ili džet-ski, ali i fantastični akva parkovi i razne druge aktivnosti za celu porodicu

majorka
Unsplash.com

Glavni grad ostrva je Palma de Majorka, koji nipošto nemojte da zaobiđete ako dođete na Majorku. Grad ima oko 400.000 stanovnika a njegova najpoznatija i najposećenija znamenitost je je prelepa katedrala Svete Marije od Palme, izgrađena u gotskom stilu. Ako dođete do nje, obavezno uđite unutra, jer je njena unutrašnjost isto tako impresivna kao i spoljašnjost. 

Najbolji, najlakši i najbrži način da stignete do ovog jako posećenog španskog ostrva je da koristite avioprevoz. Na samom ostrvu, tačnije u istočnom delu njegovog glavnog grada, nalazi se aerodrom Son Sant Žoan. 

#5 Menorka, ostrvo koje prkosi masovnom turizmu

Menorka je najsevernije Balearsko ostrvo i treće po veličini u ovom arhipelagu. Poznato je po svojim netaknutim plažama i kristalno čistom moru. Sušta je suprotnost Majorki i Ibici i predstavlja najruralnije od četiri Balearska ostrva. Celo ostrvo ima nešto manje od 100.000 stanovnika i svega par većih gradova sa oko 15.000 stanovnika.

Interesantno je da se pripadnici vlasti i lokalno stanovništvo Menorke već dugo bore protiv razvoja masovnog turizma. Čak su uveli i nove turističke naknade posebno za one turiste koji borave na ostrvu par dana. 

menorka
Pixabay.com

Inače, atmosfera na ostrvu je nestvarno opuštena. Lokalci jednostavno vole da uživaju u životu i nećete ih videti da nekuda žure. Plaže i priroda su ostali gotovo netaknuti a hotelski kompleksi i luksuzna odmarališta svedena na minimum. Neke od najboljih plaža na ostrvu su Cala Galdana, zatim one u okolini gradića Fornells na severu ostrva, kod luksuznog odmarališta Son Bou na jugu i na gotovo čitavoj zapadnoj obali posebno oko grada Ciutadela de Menorka.

Aerodrom se nalazi u jugoistočnom delu menorke i najbliži je gradu Maon (oko 5 km), ali sU najbolje plaže na Menorki smeštene na drugim delovima ostrva, tako da će vam trebati prevoz do njih. Osim aviona, druga opcija da stignete na Menorku jeste trajekt koji kreće iz Barselone.

Ovo su samo neka od španskih ostrva koja će vas ostaviti bez daha ako se odlučite da leto provedete na njima. Ne treba zaboraviti ni druga Kanarska i Balearska ostrva kao što su Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, Formentera, La Gomera i druga. U svakom slučaju, španska ostrva nude puno toga i nećete se pokajati ako odaberete bilo koje od njih za vaš naredni odmor. 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime