6 najpopularnijih knjiga za decu

0
805

Knjige su važan segment u životu svakog čoveka. Za decu tek imaju poseban značaj, jer kriju razne priče, razvijaju maštu i upoznaju ih s različitim svetovima. Pored toga, knjige za decu utiču na razvoj i obrazovanje. Pred vama se nalazi lista 6 najpopularnijih dečijih knjiga u koje deca obožavaju i rado im se vraćaju. 

knjige-za-decu
Shutterstock.com

Zašto deca čačkaju nos (Duško Radović)

Kakva je Duško Radović majstor, nema potrebe trošiti reči. Njegova genijalnost leži u tome da dete povezuje sa realnim stvarima koje se uglavnom vezuju za odrasle. Koristeći alegoriju, on ukazuje na brojne greške prilikom vaspitavanja. Takođe, u njegovim delima se vidi želja i cilj da naša deca izađu na pravi put. 

Mali princ (Antoan de sent Egziperi)

Knjiga koju podjednako vole i odrasli. Mnogi je smatraju jednom od najlepših ikad napisanih. Knjige obuhvata razne teme od ljubavi, preko prijateljstva, do rastanka i smrti. Za ovo delo kažu da ukazuje da je najvrednije kod odraslih, baš to dete u njima. 

Plavi čuperak (Aleksa Šantić)

Aleksa Šantič se u knjizi bavim odrastanjem. Plavi čuperak čita se i kada decu odrastu. Predstavlja sve u kome su sve stvari dostižne i treba u njih verovati. Mnogi smatraju da je Plav čuperak i vodič za odrastanje, tako da ćete sigurno uživati u čitanju s decom. 

Mala sirena (Hans Kristijan Andersen)

Jedna od najlepših knjiga koje su ikada napisane, pogotovu jer je tema prava ljubav. Mala sirena pokazuje da se za ljubav vredi boriti i žrtvovati, pošto je to najlepše osećanje kod čoveka. Uz ovo delo deca uče o ljubavi i kazuje im se da je to nešto najvrednije. 

Hari Poter (Džoana K. Rouling)

Džoana Rouling nije slutila kakav će zemljotres izazvati njen serijal knjiga o simpatičnom mađioničaru Hariju Poteru. Knjiga je namenjena deci, ali način na koji je napisana, potpuno je oduševila i odrasle. Knjige o Hari Poteru najbolje je čitati kada decu dođu u taj uzrast, pošto će time uspeti da se poistovete sa glavnim likovima. 

Hari Poter decu upoznaje sa magičnim svetom koji je neverovatan. Ujedno šalje divne poruke o prijateljstvu i ispravnim izborima. Deca će prosto uživati u knjigama o avanturama Hari Potera. 

Lepotica i zver (Šarl Pero)

Još jedna prelepa bajka koja je oduševila svet. Temelji priče zasnovani su na ljubavi i šalju divnu poruku koja je aktuelna i dan danas. Kao što se za knjige kaže da im ne treba suditi prema koricama, isto važi i za ljubav. 

Ova bajka uči decu da vole dušu čoveka i ono što se u njemu nalazi, a da je spoljašnost manje važna. 

Postoji još mnogo dela koja su i te kako pogodna za decu. Za koju god da se odlučite, nećete pogrešiti. Mnogo je bitnije da deci usadite ljubav prema pisanoj reči, jer će tako od malih nogu razviti želju za čitanjem i otkrivanjem raznih stvari koje mogu uticati na njihov razvoj. 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime