Kako urediti „ženski“ stan?

0
3514

Bez obzira da li posedujete svoj stan ili živite u zakupu i da li je u pitanju garsonjera ili prostran višesoban stan, svaka žena sanja o tome da svoj životni prostor uredi baš po svom ukusu.

Dok je uređivanje stana pod zakupom malo teža misija, mnogo lakši način da ostvarite svoj san jeste da pronađete stan baš po svojoj meri, jer ćete upravo njega moći da sredite od nule i postignete usklađen enterijer koji će se savršeno slagati uz vašu ličnost.

Ukoliko sanjate da kupite stan u Beogradu ili drugom većem gradu i uredite ga po vašem ukusu, ovo je tekst za vas. Nastavite sa čitanjem, jer smo vam u nastavku pripremili dragocene savete za uređenje savršenog ženskog stana.

Svetlost i boja zidova kao početni elementi u uređivanju stana

Svetlost ima veliki uticaj na svaki enterijer i to ne samo na atmosferu koja u njemu vlada, već i na vizuelnu veličinu stana. Poznato je da svetle boje u stanu i dovoljna količina prirodne svetlosti čine da stan izgleda veće i prostranije.

Ukoliko je vaš stan mali, iskoristite ovaj trik u svoju korist, te se što se tiče boje zidova odlučite za belu ili neku drugu pastelnu nijansu. Ako ipak želite zidove jarke boje, kombinujte jarke i pastelne boje, i to na sledeći način:

Zidove koji se nalaze naspram izvora svetlosti, poput prozora ili terase, okrečite u svetlo, jer će svetlost koja se odbija o njih obasjati prostoriju i učiniti je vizuelno većom i vedrijom. Ostale zidove možete okrečiti u željenu tamniju nijansu, jer će one dopunjavati jedna drugu i stvoriti sklad u prostoriji.

Odaberite moderan i funkcionalan nameštaj

Nameštaj predstavlja veliki deo svakog enterijera. On pre svega treba da bude funkcionalan i da odgovara vašim potrebama, životnim navikama i prostoru u kome živite. Međutim, uz pomoć njega takođe možete postići određeni stil i željenu atmosferu, zato dobro promislite prilikom odabira.

Raspored nameštaja je takođe bitan, jer pravilnim rasporedom možete uštediti na prostoru, ali i dobiti na funkcionalnosti i izgledu, kao i osećaju koji će svaka prostorija pružiti.

Neka vaša dnevna soba izgleda reprezentativno

Kada je u pitanju izbor nameštaja, dnevna soba čini se najkomplikovanijom za urediti. Ona pre svega treba da bude funkcionalna i reprezentativna za vaše posetioce, ali da u isto vreme odgovara vašem ukusu i pruži atmosferu kakvu ste vi zamislili.

Ukoliko želite da vaša dnevna soba izgleda ženstveno, a istovremeno bude i funkcionalna, obratite pažnju pre svega na veličinu nameštaja i njegovu boju.

Savršen kutak činiće neglomazna sofa pastelne boje, ispred koje ćete postaviti praktičan klupski stočić od nekoliko elemenata. Sofu ukrasite ukrasnim jastucima i prekrivačem za krevet, a ispred nje postavite mekani tepih koji će se slagati sa ostatkom nameštaja.

Ukoliko vam prostor to dozvoljava, u blizini prozora možete kreirati kutak za čitanje, koji će se sastojati od par polica sa knjigama i udobne fotelje ili stolice za sedenje. Pored nje postavite stočić za odlaganje kafe ili čaja, preko fotelje prebacite mekano ćebe, i dobili ste kutak za sanjarenje koji izgleda neodoljivo!

Spavaću sobu uredite po svom ukusu

Ukoliko prilikom uređenja dnevne sobe razmišljate o utisku koji će ona ostaviti na vaše posetioce, spavaću sobu trebalo bi da uredite sa potpuno suprotnom mišlju. Spavaća soba je vaš privatni kutak, čiji stil treba da odgovara samo vašim željama.

Ukoliko svoju spavaću sobu želite da uredite u minimalističkom stilu, u njoj treba da se nađu samo krevet, noćni stočić, garderober i pisaći sto ili sto za ulepšavanje. Boje neka budu svedene, osnovnih ili pastelnih nijansi, a dizajn i dimenzije nameštaja birajte sa minimalizmom na pameti.

Međutim, ukoliko ste ljubitelj raskošnog stila, možete se odlučiti za boho stil koji će u vaš kutak uneti dozu bezbrižnosti i slobode. U ovaj stil možete uneti mnogo više boja, a svaki kutak ovakvog koncepta odisaće letnjom atmosferom tokom cele godine.

Odaberite dekoraciju u skladu sa ostatkom enterijera

Jednako kao i nameštaj, dekoracija igra veliku ulogu u postizanju odgovarajuće atmosfere u vašem domu. Kada birate dekoraciju poput vaza, mirisnih sveća i ramova za slike, pazite da ne preterate sa količinom. Takođe, odaberite predmete koji se slažu sa ostatkom prostorije, jer će spoj različitih stilova učiniti da vaš životni prostor izgleda pretrpano i neukusno.

Zidne police dobar su izbor u svakoj prostoriji, jer ih možete koristiti za odlaganje sitnica, ali i kao mesto na kome ćete poređati odabrane komade dekoracije.

Osim klasičnih sitnica poput vaza i ramova za slike, odličan detalj u svakoj prostoriji koji će povećati ženstvenost vašeg prostora jesu zavese i prekrivači za krevete, sofe i fotelje. Komadi pastelnih boja i nežnog materijala doprineće prozračnom i ženstvenom izgledu svake prostorije i stvoriti dom iz snova.

Napravite svoj ženski kutak u stanu

Svakom ženskom stanu neophodan je ženski kutak, odnosno kutak za ulepšavanje. To treba da bude mesto na kome se osećate najprijatnije i ulažete u svoju ženstvenost, te mora biti osmišljen tako da bude praktičan i udoban.

Svoj ženski kutak možete postaviti bilo gde u stanu, ali najbolji izbor biće spavaća soba. Od nameštaja biće vam potreban sto sa fiokama ili drugim pregradama, udobna stolica i ogledalo.

Odlučite se za sto za šminkanje koji odgovara vašem ukusu i uklapa se u stil enterijera. Pobrinite se da je postavljen tamo gde ima dovoljno svetlosti i da je dovoljno prostran da na stolu i u fiokama možete čuvati sav svoj nakit, šminku, kozmetiku i druge preparate za ulepšavanje.

Ukoliko želite da uštedite prostor, odličan izbor biće sto za šminkanje koji je dizajniran tako da kada ne sedite za njim, stolica se uklapa u sto i zajedno izgledaju kao obična komoda.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime