Zašto je minimalistički stil enterijera odmor za dušu

0
1028

Moderan način života donosi brojne trendove. Danas se oblačimo u sportskom, kežual, boho ili elegantnom stilu, pa zašto ne bismo i dom uredili na prepoznatljiv način. Raznovrsnost stilova (enterijera) gotovo da je uvek pratila temperamente njihovih tvoraca i onih koji su ih oduševljeno prihvatali. Niti će se retro ili šebi šik stil svakome svideti, niti će svedeniji stilovi  zablistati u svakom domu. Od svega što se do sada pojavilo i što je prošlo kroz enterijere, minimalistički stil je i dalje omiljeni. On je „zlatna sredina” i spoj svega pomalo, a opet rasterećen i jednostavan u krajnjem efektu. 

Prostor i stil enterijera u kome živimo ima značajan uticaj na naše svakodnevno raspoloženje. Stručnjaci tvrde je dom izvor pozitivne ili negativne energije, iako najčešće toga nismo svesni. Zbog toga je važno da uređenju doma posvetimo mnogo pažnje. Nebitno je da li ćemo očarati druge ili uštedeti novac i vreme, nasuprot tome da u ta „četiri zida” osećamo mir i sreću. 

U minimalističkom enterijeru diše prostor, ali dišete i vi

Najveće prednosti ovog stila su jednostavnost, funkcionalnost, rasterećen i slobodniji prostor. To znači da u domu nema mesta nepotrebnim stvarima koje godinama unazad čuvate. Verovatno da ih ni u buduće nećete koristiti, te samo skupljaju prašinu i zauzimaju prostor. 

Minimalistički stil insistira na svemu što ima praktičnu primenu, a što oslobađa od negativne energije. Čiste linije i ravne površine, balans i simetrija ostvarani u svakom kutku – to je ono što enterijer čini prozračnijim i čistijim. Pritom, prostor vizuelno dobija na površini; svega ima, ali je sve skladno i upakovano kako treba. Konačno ćete se kroz prostorije kretati slobodno i bez osećaja da vas sve guši i nervira.

Minimalistički stil u kuhinji – veća želja za kuvanjem

Možda je glavni razlog vaše nezainteresovanosti za kuvanje upravo enterijer kuhinje. Prenatrpanost polica, šerpe koje ne koristimo, uređaji koji ne rade – sve to može biti uzrok loše organizacije. Minimalistički stil u kuhinji je način da se loše navike iskorene, jer donosi jasno pravilo da sve mora biti na svom mestu. 

Vedrina i svedenost, postignute belom ili bež bojom, otvaraju prostor i čine ga čistijim. Estetski učinak daju i kuhinjski elementi sa delom za ugradne uređaje, kao i mermerne pločice za kuhinju. One se uklapaju u sve moguće stilove, ali su naročito važne za minimalistički stil enterijera, jer se u kombinaciji sa bojom zidova postiže jedinstvena elegancija i pun pogodak. Perfekcionizam iz koga zrači toplina je ono zbog čega kuhinja ponovo postaje mesto zabave i najlepših mirisa.  

Dnevna soba i minimalistički stil enterijera

U brojnim domovima nekada nema razlike između spavaće i dnevne sobe, jer ono što ne pronađe mesta u jednoj nađe u drugoj. Zato su fioke i police u dnevnoj sobi opterećene nepotrebnim kutijama, novinama, neretko i vešom, praznim ili punim kozmetičkim preparatima. 

Minimalistički uređena dnevna soba insistira na tome da bude što manje opterećena nameštajem, uređajima i drugim detaljima. Stari, glomazni, restaurirani nameštaj valja zameniti novim – elegantnim i uravnoteženim, sjajnih tekstura, čistih linija i prirodnih materijala (drvo i koža). Takođe, ovaj stil je jako obazriv i što se tiče boja koje će zablistati u domu. Potpuni efekat se postiže kombinacijom dve boje – najčešće neke svetle (bela ili bež) i neke neutralne koja će naglasiti pojedine elemente u sobi. 

minimalistički stil

Kako stil diktira načelo da svega bude minimalno, tako se i funkcionalnost tepiha i zavesa dovodi u pitanje. Najbolje rešenje je da se potpuno izbace iz prostorije, ali već decenijama tradicionalno krase naše domove, te ovu odluku teško donosimo. Možda bi prihvatljivija bila zamena venecijanerima i prostirkama tako da se uklope u čitav enterijer.

Minimalistički uređena dnevna soba nesumnjivo postaje oaza mira i odmora.  

Dekorativnost svedena na minimum

Za kraj smo ostavili pitanje dekorativnosti – ono što najviše volimo i u čemu najviše uživamo. Svi obožavamo suvenire, ukrasne činije, zidne satove, kalendare, ramove za slike. I gotovo da nema kuće čije police, natkasne, vitrine i stočići nisu njima ukrašeni. 

minimalistički stil

Previše detalja bez ikakve funkcije – to je ono protiv čega je usmeren minimalistički stil enterijera. Njegov cilj je da dekorativnost svede na minimum i da pronađe jednostavne, ali efektne komade. To mogu biti stone ili podne lampe, trodelne zidne slike ili police u prepoznatljivom obliku, čije bi dimenzije zauzele značajnu površinu zida. Brojne mogućnosti za jednostavnu, a modernu i efektnu dekoraciju pruža i prirodni kamen

Tako će akcenat biti na određenom detalju, a i sa praktične strane postoji učinak – održavanje higijene je znatno lakše i brže.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime