Top 5 destinacija za nezaboravan zimski odmor u Srbiji

0
6718

“Borba” između onih koji vole i onih koji ne vole zimu traje i dalje, u jednom se, međutim svi slažu – svi vole zimski odmor! Ova činjenica, kao i to da je zimski turizam u Srbiji sve bogatiji i raznovrsniji, navela nas je da napravimo ovaj vodič za vas sa predlozima gde da provedete zimski odmor. U skladu sa turističkom ponudom Srbije, i naš vodič je raznovrstan i verujemo da će svako pronaći ono učemu najviše uživa – bilo da voli aktivan i živ odmor ili neki laganiji i mirniji tempo tokom zime. Krećemo!

Kopaonik – Nekrunisani kralj zimskog turizma

Kopaonik je naša najposećenija i najpoznatija planina. Glavni razlog za to je, što sa 62km uređenih staza za alpsko skijanje i nordijsko skijanje predstavlja pravi raj za skijaše. Ukoliko posećujete Kopaonik zbog skijanja, znajte da cena ski pasa za 7 dana za odrasle iznosi 18600 dinara, dok za decu ta cena iznosi 12000 dinara. Naravno tu je i opcija dnevne karte koja iznosi do 3300 do 3900 dinara.

Kopaonik pored skijališnih aktivnosti nudi i bogat noćni život, što ga razlikuje od ostalih planina i ujedno čini privlačnim mlađoj kategoriji posetilaca. Pa ukoliko volite noćni život možete posetiti The Pub, Caffe klub Exit, a možete posetiti i Mr Stefan Braun, beogradski klub koji je od 2011 otvoren i na Kopaoniku. Ovi klubovi preko dana funkcionišu kao kafići. Međutim, ukoliko želite da osetite čari noćnog života ove planine, moraćete nešto više novca da izdvojite s obzirom da su cene visoke. Ukoliko biste neko mesto sa mirnijom atmosferom i pristupačnijim cenam Kopaonik nudi i to, pa biste mogli da posetite Salaš restoran, restoran koji preko dana nudi bogat jelovnik, a uveče se organizuju akustične svirke.

Zbog razvijenosti i komercijalizacije Kopaonika, trebalo bi da znate da Kopaonik prednjači sa cenama u odnosu na ostale planine, kako što se tiče cena smeštaja, tako i  cena u restoranima, kafićima.

Divčibare – Planina zadivljujuće lepote

U centralnom delu planine Maljen nalazi se visoravan Divčibare koje je već decenijama unazad vrlo popularno mesto za zimovanje. Prelepa, očuvana priroda, povoljan geografski položaj i bogata turistička ponuda su ono što ovu visoravan čini tako atraktivnom. U toku zime, razvijen je skijališni turizam i cene ski karata su na ovoj planini povoljnije nego na drugim planinama. Tako sedmonevna karta za odrasle iznosi 7350 dinara, dok je za decu cena 5850 dinara. Cena dnevne karte je 1550 za odrasle i 1200 za decu.

Ako želite da vidite pravu netaknutu prirodu, savetujemo vam da obiđete Čalačku gredu, prirodni rezervat koji pripada Divčibarama. Divčibare predstavljaju idelanu planinu za ljubitelje pešačenja, s obzirom na to da se na njoj nalaze vidikovci Paljba, Velika pleć, Golubac, Ljuti krš,i najčuveniji Crni Vrh, i svi zajedno čine takozvanu Kružnu stazu vrhova Divčibara.

Ono sa čime se još Divčibare ističu su brojna etno sela kojima su okruženi. Pa mi tako izdavajamo etno selo Mušići, etno selo na brdu Kosjerić, Gostoljublje, etno selo Kutlačić. Cene smeštaja u ovakvim mestima iznose od 1500-3500 dinara, u zavisnosti od toga da li je pun pansion ili ne. Hotelski smeštaj nudi i luksuzniju ponudu, pa se cene kreću od 3500-14500 dinara, a kao najatraktivniji izdvajaju se hotel Divčibare i hotel Crni Vrh. Privatni smeštaji, kao i apartmani su znatno povoljniji sa cenama.

Vrnjačka Banja – Biser centralne Srbije koji živi i zimi

Da bi zimovanje bilo uspešno i nezaboravno ne mora se posetiti isključivo planina. I ovo nam već dugi niz godina potvrđuje Vrnjačka Banja. Naše najpoznatije i najveće banjsko lečilište jednako je atraktivno i privlačno zimi kao i leti. Pa je tako poseban i vrlo idiličan užitak videti Japanski vrt – koji se nalazi uz sami centralni banjski park – u toku zime, prekriven snegom.

Svakako da Vrnjačku Banju posećuju pre svega oni koji ima treba odmor. Ali Vrnjačka Banja nudi i priliku da se lepo provedete i to povoljnim cenama. Kao najpoznatiji kafići, ističu se: Boss, Kralj i Lido. Dok se kao glavno mesto za noćni provod izdvaja noćni klub Podroom.

Ako se pak poželite planine, nedaleko od Vrnjačke Banje je i planina Goč koja ima i uređene skijaške staze. Cene dnevnih ski karata na ovoj planini su vrlo povoljne i iznose 600 dinara. I cene smeštaja su, može se reći povoljne, s obzirom da je reč o turističkom centru. Tako banjski smeštaji koji nude medicinske tretmane koštaju u proseku oko 3.500 dinara. Što se hotela tiče sa bogatom ponudom i cenom od oko 8000 dinara izdvaja se Hotel Zepter, dok je najpovoljniji hotel Noa.s Panasion 88 sa cenom oko 1800 dinara.

Zlatibor – Spoj tradicionalnog i savremenog

Zlatibor je pored Kopaonika, naša najrazvijenija i ujedno najposećenijia planina. Zlatibor je planina koja je posebno atraktivna za mlade zimi, pre svega zbog skijališta, a u poslednje vreme i zbog sve bogatijeg noćnog života. Ako ste na Zlatiboru zbog skijanja, cena sedmodnevne karte na Torniku za odrasle iznosi 10500 dinara dok je za decu ta cena 7000 dinara. Cena dnevne karte iznosi 2400 dinara, a za decu 1900 dinara.

Ski centar Tornik i noćni život nisu jedino što Zlatibor nudi. Tako je vrlo popularna atrakcija, kako mladima tako i odraslima – Gold gondola. Gold gondola na Zlatiboru koja se proteže na 9km najduža je gondola na svetu. Pritom, može se reći da je sa 1200 dinara za odrasle i 650 dinara za decu, cena sasvim prihvatljiva i povoljna.

Ono što je mana Zlatibora, barem što se tiče našeg novčanika, jer to što sa razvitkom ove planine rastu i cene. Pa ako biste da posetite Zlatibor, što pre to učinite to će biti jeftinije za vas. Na našoj stranici Zlatibor možete pronaći detaljne informacije vezane za aktivnosti, atrakcije, šta posetiti na Zlatiboru, cene i ostale korisne informacije.

Tara – Raj netaknute prirode

Netaknuta priroda i nestvarno lepi prizori su Taru učini jednom od najprivlačnijih mesta za zimovanje u Srbiji i tako je već dugi niz godina. Ako žudite za mirom i pravim planinskim doživljajem zime onda je Tara mesto za vas. Zahvaljajući tome što ima status nacionalnog parka, Tara je očuvala prirodan i autentičan izgled, a izostalo je i ekonomsko iskorišćenje planine.

Ako ste na Tari i u malo boljoj ste kondiciji, ne propustite da pešačite nekom od 20 i više označenih staza za planinarenje. Staze koje se ubrajaju u lakše su:

  • Mitrovac-Banjska Stena, gde se nalazi jedan od najpoznatijih vidokovaca u Srbiji dužine 12 km;
  • Predov Krst – vidikovac Bilješka stena, takođe oko 12km dužine;
  • i Kaluđerske Bare – vidikovac Crnjeskovo, dužine oko 9km.

I još jedan vidikovac vam preporučujemo –  Vidikovac Zelenika, sa koga se pruža prelep pogled na Drinu i Perućac. Vidikovac se nalazi na putu od Perućaca ka Mitrovcu. Izgrađen je 2022 godine, vrlo lepo je uređen i atraktivan za fotografisanje.

Cene smeštaja na Tari variraju od vrste smeštaja koji tražite. Hoteli na Tari predstavljaju nešto luksuzniju varijantu dok su apartmani i brvnare znatno povoljnije. Na stranici privatni smeštaj Tara možete pronaći adekvatan i povoljan smeštaj za vas.

Nadamo se da ste pronašli idealno mesto za vaš zimski odmor. Za koji god predlog da ste se odlučil, mi vam želimo srećan put i prijatan odmor!

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime