Ideje za renoviranje dnevne sobe

0
1674

Jednostavan raspored nameštaja, bleda boja zidova ili neudobnost prostorije su razlozi koji najčešće dovode do loše atmosfere unutar doma. U takvim situacijama, ljudi se uglavnom odlučuju za renoviranje pa mnoge prostorije trpe korenite promene. Jedna od takvih prostorija je svakako i dnevna soba. 

Dnevna soba je mesto koje okuplja porodicu i u kom provodimo najveći deo svog slobodnog vremena. Upravo zbog toga za nju često kažemo da je ,,srce i duša” svakog doma. Ukoliko ste mišljenja da je renoviranje dnevne sobe nužno, nalazite se na pravom mestu. U nastavku teksta ćemo se potruditi da vam pomognemo i otkrijemo sve tajne savršeno uređenih prostorija. 

Odakle početi?

Osveženje kućnog ambijenta i uređenje nekoliko prostorija neretko znaju popraviti atmosferu u čitavom domu. Međutim, kako i odakle krenuti? Na šta se fokusirati? Pre svega, morate znati da renoviranje dnevne sobe nije posao koji se obavlja svakog dana. Iz tog razloga je jako važno da čitav proces bude oplemenjen pametnim i unapred planiranim potezima. Dakle, treba početi od ideja i planova

Bilo da se odlučite za programsko modeliranje ili ručno crtanje skica, nećete pogrešiti. Sve će biti u najboljem redu ukoliko se držite početne zamisli. Za ovaj podvig ćete nesumnjivo imati i velikog saradnika u vidu interneta, s obzirom na to da je to praktično nepresušan izvor inspiracije. Pretragu je najbolje obavljati na stranim jezicima, jer ćete tom metodom doći do većeg broja rezultata.

Izbacite stari nameštaj

Nakon nekoliko dana planiranja projekta, konačno možete otpočeti proces renoviranja. Ovaj deo je uglavnom dosadan, ali je jednostavno potreban kako bi se stvorio prostor za sve novije stvari. Kako to i inače biva, transformacija se započinje izbacivanjem starog nameštaja ili nekih nepotrebnih predmeta. Za ovakvu vrstu posla je najbolje pozvati rođake ili komšije, kako bi se sve što pre završilo.

Renoviranje dnevne sobe zavisi od veličine prostorije

Planiranje uređenja i zamišljanje budućeg izgleda dnevne sobe će uveliko zavisiti od veličine prostorije. Na ovu stavku svakako nećete moći previše da utičete, pa je shodno tome jako bitno da sve bude na svom mestu. Primera radi, ako imate veliku dnevnu sobu, potrudite se da čitav prostor bude opremljen praktičnim i namenskim nameštajem. Na taj način ćete uneti potrebnu toplinu i postarati se da vaša mala oaza, postane idealan prostor za odmor. Sa druge strane, ukoliko je prostorija mala, obratite pažnju da sobu ne pretrpate nameštajem.

Naravno, opcija rušenja zidova i povećavanja prostorije uvek stoji kao otvorena, ali nije naročito preporučljiva. Takav potez će oduzeti previše vremena i definitivno uticati na krajnji budžet renoviranja (koji je takođe veoma bitna stavka).

Krečenje prostorije će osvežiti vašu dnevnu sobu 

Činjenica je da na atmosferu i svežinu bilo koje prostorije, najveći uticaj ima boja zida. Međutim, da li ste znali da je krečenje nužno povezano sa veličinom sobe? Pitate se zašto? Pa, odgovor je prilično jednostavan – neutralne nijanse zidova stvaraju vizuelni utisak o većoj prostoriji. Posledično tome, veoma pažljivo treba doneti odluku o budućoj boji dnevne sobe. U ovom slučaju sve zavisi od vaše kreativnosti i mašte. Jedino (nepisano) pravilo kojeg se treba pridržavati jeste da, ukoliko je soba manje kvadrature, izbegavate tamne nijanse. 

Renoviranje dnevne sobe će možda zahtevati i nove podove 

Promena podova nije učestala pojava, međutim, s obzirom na to da ste se upustili u toliko poslova, zašto ne promeniti i njih? Zamena parketa ili postavljanje pločica svakako neće oduzeti puno vremena. U kombinaciji sa ovakvom podlogom se mogu, ali i ne moraju koristiti i tepisi, tako da ćete imati apsolutnu slobodu. 

Na drugoj strani se takođe možete odlučiti i za laminat ili parket. Postavljanje laminata nije previše zahtevno, jer je gradjevinska folija za izolaciju (pored samog laminata i alata) sve što vam je potrebno. U skladu sa tim, montažu možete uraditi i sami. Što se tiče boja, u poslednje vreme su najmodernije nijanse između sive i crne.

Kupovina novog nameštaja 

Kupovinom novog nameštaja postavljate temelj za budući izgled prostorije, te ulazite u finalnu fazu samog renoviranja. U skladu sa tim, potrudite se da odaberete najbolji i najudobniji mogući nameštaj. Imajte na umu da su ove kupovine dugoročne.

Dekoracije i zelenilo

Sa okrečenim zidovima, novim podom i udobnijim nameštajem, vaša dnevna soba konačno ima novi oblik. Kako biste zaokružili čitav proces transformacije, neophodno je uraditi i finalne poslove u vidu dekoracije prostorije. Ovaj deo posla se smatra ,,šlagom na torti” i često je najomiljeniji kod dece. Iz tog razloga bi bilo najbolje da u dekorisanje nove dnevne sobe uključite i vaše mališane. Njihova mašta će svakako imati veliki doprinos.

Naravno, pored dečije mašte, možete se poslužiti i nešto standardnijim metodama za uređivanje. Uramljene umetničke fotografije, ogledala ili ,,leteće police” će se svakako uklopiti u svaku prostoriju. Pored toga, nikako ne biste smeli zaboraviti na zelenilo. Unošenjem prelepih biljaka ćete oživeti prostoriju i atmosferu podići na viši nivo.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime