7 stvari koje morate imati na umu pri uređenju kancelarije

0
1185

Kada uređujete novi poslovni prostor u koji vaša kompanija treba da se useli ili želite da prilagodite prostor u kom se nalazite, treba da imate na umu spisak prioriteta kojima ćete se voditi.

Kancelarija je mesto gde ćete i vi i vaši zaposleni provoditi dosta vremena i treba svi da se osećate prijatno kada ste na poslu.

Izdvojićemo za vas najvažnije detalje koje ne smete u ovim situacijama preskočiti. 

Open space ili klasične kancelarije zatvorenog tipa

Na samom početku morate dobro razmisiti o samom prostoru i rasporedu prostorija unutar objekta gde ste rešili da se smestite. 

Kvadratura mora odgovarati trenutnom brojčanom stanju zaposlenih, ali ako imate na umu i neka proširenja radnih mesta u periodu od nekoliko godina, poželjno je da budete spremni i na to. Selidbe i menjanje prostora odnose mnogo vremena i korisno je da predupredite to izborom kancelarija odgovarajuće veličine.

U zavisnosti od delatnosti koju obavljate, nekada su open space kancelarije najbolje rešenje i obično u takvim situacijama većina radnika se nalazi u zajedničkom prostoru. Ovo će sigurno uticati pozitivno na atmosferu u firmi, radnici će lakše sarađivati, prosto, neće biti fizičkih barijera među njima. 

Ovaj koncept nije dobar baš za sve modele poslovanja. Ako između pozicija postoji nešto manja povezanost ili je posao takav da je potrebna visoka koncentracija, tada nije rešenje smestiti sve u istu prostoriju.

Ne gledajte na to šta je trenutno moderno, nego šta je za vas najpraktičnije rešenje.

Prostor za sastanke

Sala za sastanke je nešto što zaista ne treba da preskačete kada birate i opremate novi prostor. Čak i ako vam se učini da vam nije neophodna, razmislite dva puta.

Opremanjem ove sale uvek ćete imati prostor gde možete primiti poslovne partnere, gde možete na miru održavati sastanke sa svojim zaposlenima u cilju prezentovanja planova, analiza postignuća i obuka.

Sala za sastanke ne treba da bude pretrpana nameštajem. Veliki sto, stolice, projektor, laptop i platno su sve što vam treba.

Ako niste sigurni gde da tražite opremu treba da znate da se prodaja projektora i propratne opreme na primer vrši gde god kupujete i ostale uređaje za kancelariju. 

Pre nego što kupite projektor, imajte na umu veličinu prostorije, osvetljenost, mogućnost da vam projektor bude fiksiran na jedno mesto i slično. Danas postoje i oni veoma lako prenosivi i zbog toga praktični projektori, ali ako imate mogućnost, fiksirajte projektor na jedno mesto jer ćete tako uvek imati sve spremno za prezentaciju. 

Praktičan kancelarijski nameštaj

Izbor kancelarijskog nameštaja takođe zavisi od delatnosti kojom se bavite. 

Prostran sto za kompjuter i udobna stolica su prioriteti. U većini slučajeva radno vreme je 8 sati i to mesto na kom provedete toliko vremena u jednom položaju, zaista treba da bude što udobnije.

Police će vam biti neophodne ako radite sa mnogo dokumenata i papirologije, ali gledajte da ih smisleno rasporedite i da na taj način ne zakrčite prostor.

Ne gomilajte nepotrebne stvari, jednostavnost je zapravo veoma poželjna u kancelariji.

Odgovarajuća oprema

Pre nego što se uselite u kancelariju pobrinite se da obezbedite sve što vam je potrebno od uređaja kako bi posao mogao nesmetano da funkcioniše.

Kontaktirajte kompanije koje se bave prodajom tehnike i tehnologije i pronađite cene koje vam najviše odgovaraju. Znamo da pri ovako velikim kupovinama morate izuzetno voditi računa o budžetu, ali smo sigurni da možete naći najbolje za novac koji imate uz malo truda i traganja. 

Grejanje i hlađenje prostora

Ako ste mislili da se ovo nekako podrazumeva, u pravu ste, ali to ne znači da ne morate obratiti pažnju na ove informacije kada iznajmljujete ili kupujete prostor. 

I dalje je moguće da neki objekti nemaju dovoljno dobar sistem grejanja i hlađenja koji može da podmiri potrebe čitavog objekta i zaposlenih u njima.

Obavezno proverite koji sistem se koristi, kako je održavan, ko vodi računa o tome i na kraju da li zaista dobro funkcioniše. 

Osvetljenost

Ne potcenjujte ni atmosferu koju za sobom donosi jedna tako jednostavna stvar kao što je svetlo. Ako se nalazite u kancelarijama koje nemaju mnogo prirodnog svetla, onda se postarajte da odgovarajućom rasvetom nadomestite taj nedostatak.

Kuhinja

Kuhinja u poslovnom prostoru mora postojati, a s obzirom na veličinu kompanije treba da varira kvadratura koja je predviđena za nju. Ako imate svega nekoliko zaposlenih, naravno da je dovoljan mali prostor, ali se potrudite da na tom mestu imate sve što je potrebno da se skuva kafa, odloži nešto u manji frižider, podgreje neko jelo. Rešo, mikrotalasna i mali frižider mogu biti dovoljni. 

S druge strane, veće kompanije podrazumevaju i veći prostor, više mesta za obedovanje i slično. 

Verujemo da vam ni jedan radnik neće zameriti ako ubacite još neki koristan aparat kao što je aparat za kafu, kapućino i slično.

Na samom kraju zapamtite, ključ uspešnog opremanja kancelarije je u jednostavnosti. 

Ne gomilajte nepotrebne stvari, kupujte nameštaj i uređaje koji su vam potrebni i na tim stvarima nemojte mnogo štedeti, jer vam je važno da vas dobro i dugo služe.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime