Zašto su neke životinje otrovne!? Najotrovnije životinje

0
5074

NAJOTROVNIJE ŽIVOTINJE – Svaki živi stvor na ovom svetu ima razvijen sistem koji mu omogućuje da preživi, neke preživljavaju brojnošću, neke kamuflažom a neke užasno jakim otrovima.

Mnoge životinje koriste otrov da bi se zaštitile od neprijatelja. Tako se krastače i gusenice svojim neprijatnim ukusom brane od mnogo većih životinja. Mnoge svojim raznobojnim šarama upozoravaju druge životinje. Grabljivci obično povezuju svetle boje sa neprijatnim ukusom pa se drže na odstojanju. Otrov je takađe efikasno oružje grabljivaca. Njime parališu ili ubijaju svoje žrtve.

Pogledajte neke od najotrovnijih životinja na svetu, ima ih svuda u vazduhu i u vodi, na zemlji i pod zemljom.

Box Meduza

box meduza

Box Meduza važi za najotrovniju životinju na svetu. Izuzetno jak otrov u trenutku povišuje pritisak, pa žrtve obično umiru od srčanog udara. Može se naći u vodama oko Australije i Azije.

Hobotnica „plavi prsten“

hobotnica pavi prsten

Hobotnica „plavi prsten“ je veličine golf loptice i spada među najsmrtonosnije životinje na svetu. Koristi jak otrov koji u trenutku može usmrtiti26 ljudi.

Ognjena žaba

ognjena zaba

Ognjena žaba crvenog trbuha ima otrovne žlezde po čitavom telu koje proizvode materiju neprijatnog ukusa. Kada se nađe u opasnosti ova žaba pokazuje svoje crvene šarena donjoj strani tela kako bi oterala napadača. Sve otrovne žabe izgledaju interesantno i lepo, ali dva mikro grama njihovog otrova zaustavlja srce čak i velikih životinja.

Brazilski pauk

brazilski pauk

Brazilski pauk je vrsta otrovnog pauka kojeg možemo naći u tropskim predelima Južne i Centralne Amerike. U Ginisovoj knjizi rekorda 2010. godine proglašen je za najotrovnijeg  pauka.

Fugu riba

fugu

Fugu riba na prvi pogled izgleda veoma simpatično i interesantno, ali ona je sve suprotno od toga. Njen otrov paralizuje žrtvinu dijafragmu i zaustavlja disanje.

Kobra

kobra

Kobra koristi svoj otrov da ubije plen. Kada ugrize žrtvu otrov polazi od žlezde do usta kroz specijalne kanale u zubima na prednjoj strani čeljusti. Osim toga, ova zmija može i da štrcne svoj otrov na daljinu kako bi se odbranila od neprijatelja.

Škorpija

skorpija

Škorpija parališe i ubija plen svojom otrovnom žaokom. Otrovne žlezde nalaze se blizu oštre žaoke na kraju tela. Kada škorpija krene u napad, ona podiže žaoku iznad tela i usmerava je na plen. Mišići potiskuju otrov u šuplju žaoku. Otrov nekih škorpija je toliko jak da može da usmrti čoveka.

Gusenica leptira monarha

monarh

Gusenica leptira monarha hrani se otrovnom biljkom gorčikom. Otrov ove biljke ne škodi gusenici, ali se skuplja u njenom telu i daje mu veoma neprijatan ukus. Tamne pruge na njenom telu upozoravaju neprijatelja da je ostave na miru. Kada se gusenica pretvori u leptira i on ostaje otrovan.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime