5 zdravih prednosti i upotreba oraha

0
2981

Orasi spadaju u grupu orašastih plodova i zajedno sa lešnicima i bademima obezbeđuju našem organizmu veliku količinu hranljivih materija i, i te kako su dobri za zdravlje našeg organizma u celini.

Hranljivi sastojci oraha

Orasi su, kao što smo već i pomenuli u uvodnom delu, voće koje je i te kako bogato pre svega proteinima, zdravim (nezasićenim) masnim kiselinama, vitaminima i mineralima.

Iako sadrže dosta kalorija, orasi su i te kako značajni za održavanje adekvatne telesne težine, pa se čak koriste i u dijetama, a upravo zbog, pre svega obilja proteinima i zdravim mastima. Oni ne sadrže trans masti i holesterol.

Bogati su takođe vlaknastim materijama, kao i vitaminima, osobito B grupe, B1, B2, B6, zatim E i K, kao i mineralnim komponentama gvožđem, kalcijumom, magnezijumom, bakrom, cinkom, manganom, folnom kiselinom i drugim.

Značaj oraha za zdravlje

Kardiovaskularni sistem – Pre svega zbog veoma visokih količina zdravih nezasićenih masnih kiselina, orah je i te kako značajan za zdravlje kardiovaskularnog sistema i pravilan srčani rad. Smatra se da je dovoljno uneti oko 30 grama oraha na dan i vi ste na taj način poboljšali kvalitet svoje krvi tako što ste smanjili nivo lošeg LDL holesterola i prečistili organizam od slobodnih radikala.

Nervni sistem – Isti ovaj sastav i bogatstvo omega-3 masnim kiselinama i te kako doprinosi radu mozga. Orah je, kako se smatra, izvrsna „hrana za mozak“, te tako omogućava osobama lakšu i bolju koncenraciju i pamćenje.

Antioksidans – Sa svojim vitaminima, a osobito vitaminom E, zatim melatoninom, elaginskom kiselinom, polifenolima i karotenoidima, orasi jesu izvrsni čistači štetnih, slobodnih radikala koji se nalaze i gomilaju u našem organizmu, a koji mogu izazvati poremećaj ravnoteže organizma i dovesti do teških bolesti i tumora brojnih organa.

Još neke od poznatih uloga oraha za organizam jesu i dokazana zaštita od stresa, u cilju smanjenja ili njegovog otklanjanja, zatim idealan je kao pomoć kod nesanice, štiti od dijabetesa jer reguliše endokrini sistem pankreasa, a isto tako je i idealan za smirivanje upalnih procesa organizma.

Eterično ulje oraha ima takođe višestruku ulogu, a osobito u nezi kože, kose i noktiju, dakle u kozmetologiji i za lepotu.

orah

Upotreba oraha

I te kako je zdravo svakodnevno pojesti šaku svežih oraha. Probajte da vam takav ritual pređe u naviku. Takođe i te kako su popularni i mleveni orasi koji se mogu sresti svuda, u svakoj kuhinji i u svakom jelu, slanom ili slatkom. Kolači od oraha smatraju se najlepšim kolačima ikada napravljenim.

Koristite orahe u svim oblicima, sveže, pečene, u kolačima i testima, u obliku ulja, mlevene ili cele, i obezbedite tako sebi koju kaloriju zdravlja na dan.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime