Evo zašto je suvo voće zdrava poslastica

0
3111

Svi znamo koliko je sveže voće zdravo i ono je neizostavni deo naše ishrane. Međutim, možda niste znali da je suvo voće takođe poznato po svojim lekovitim svojstvima. Na našim prostorima se od suvog voća najviše konzumiraju suve kajsije, suvo grožđe, suve smokve i jabuke, mada je sve više popularno i egzotično voće u sušenom obliku, kao na primer sušeni ananas, sušena urma, sušena banana itd.

Suvo voće ima visoku hranljivu vrednost i treba ga što češće jesti. Ono sadrži velike količine vitamina, minerala, vlakana i proteina, tako da vam može obezbediti sve sastojke koji su potrebni za vaše zdravlje. Prema većini stručnih mišljenja, suvo voće može da nam obezbedi više korisnih sastojaka nego sveže voće. Suvo voće snabdeva telo energijom koja za veoma kratko vreme stiže do krvotoka. Upravo zato je suvo voće izuzetno dobro za sportiste posle napornih treninga.

Osim toga, suvo voće se preporučuje osobama sa visokim holesterolom jer ima veoma malo masti. Međutim, suvo voće je bogato kalorijama, pa vam ne može pomoći ukoliko želite da izgubite suvišne kilograme. Ipak, preporučljivo je da umesto kaloričnih grickalica počnete da konzumirate suvo voće koje je mnogo zdravija varijanta. Samo je važno da se ne jede puno ovog voća zbog velikog broja kalorija.

Suvo voće je dobro jesti i za doručak, jer će vam obezbediti energiju koja vam je potrebna za ostatak dana. Osim toga, suvo voće je poznato po tome što ima pozitivan uticaj na sistem organa za varenje. Ono će pokrenuti vaša creva i poboljšaće njihov rad, tako da više nećete imati problema sa zatvorom ili sa dijarejom. Dovoljno je samo da suvo voće iseckate na sitno i da ga stavite u jogurt ili u musli. Ovakav obrok će vam dati snagu i energiju i držaće vas sitim duži vremenski period. Suvo voće se često koristi za proizvodnju raznih dijetetskih preparata. Suve šljive se često dodaju žitaricama ili se koriste za pravljenje kolača.

suvo voce

Naročito se preporučuje da jedete suve urme, suve kajsije, suve šljive i suve jabuke itd. Suve urme i kajsije sadrže velike količine kalijuma, magnezijuma, vitamina A i gvožđa, a urme su i bogat izvor folne kiseline i vitamina B kompleksa. Suve šljive su izuzetno dobre ukoliko imate problema sa zatvorom jer su bogate vlaknima, dok su suve jabuke odličan izvor vitamina B6 i kalcijuma. Suve šljive su poznate i po tome što imaju blagotvoran uticaj na srce i snižavaju holesterol. Takođe, suve smokve su dobre za snižavanje holesterola u krvi, a ujedno regulišu i san i poboljšavaju cirkulaciju. Suve smokve sadrže i velike količine magnezijuma, koji ima pozitivan uticaj na nervni sistem i eliminiše stres. Takođe, zahvaljujući ovom mineralu, suve smokve su odlične za zdravlje krvnih sudova i za mišiće. Međutim, suve smokve sadrže čak 50-70% šećera, pa ih dijabetičari ne smeju konzumirati.

Suvo grožđe je bogat izvor kalcijuma i gvožđa i često se može koristiti umesto šećera. Tu su i sušene brusnice koje su poznate po svojim antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima. One su izuzetno korisne za borbu protiv urinarnih infekcija, a dokazano je da smanjuju rizik od čira na želucu. Sušena brusnica ima blagotvoran uticaj na krvne sudove, a sprečava i razne bolesti zuba i desni. Postoje takođe i osušene borovnice, koje sadrže velike količine vitamina C, pektina, limunske i jabučne kiseline. Od sušenih borovnica se često prave kompoti koji su izuzetno lekoviti i hranljivi.

Treba spomenuti i sušenu višnju koja je bogata melatoninom pa je odlična ukoliko imate problem sa nesanicom. U tom slučaju se preporučuje da sat vremena pre nego što odete u krevet popijete čaj od suvih višanja. Ovaj čaj nije samo dobar za regulaciju sna, već će vam pomoći da se oslobodite kamena u bubregu. Suva banana je takođe veoma korisna i preporučuje se kao alternativa slatkišima. Ona će vam pomoći da se oslobodite stresa i umiriće vaše nerve. Takođe, suva banana je dobra u slučaju nesanice, pa je preporučljivo pre odlaska na spavanje pojesti 2 sušene banane sa šoljom mleka.

Kao što ste mogli da vidite, suvo voće je prepuno hranljivih materija i korisnih sastojaka i svakako treba da ga uvrstite u svoju ishranu. Bez obzira da li ćete ga konzumirati za doručak, za užinu ili pre odlaska na spavanje, budite sigurni da će suvo voće imati blagotvoran uticaj na vaše zdravlje i da će vam pomoći da rešite mnoge zdravstvene tegobe.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime