Sreća je relativna, uglavnom mala i dobro skrivena

0
4022

Sreća je relativna

Dva čoveka u zatvoru delili su istu ćeliju. Imali su iste uslove , ali je jedan od njih stalno bio nesrećan, a drugi srećan.

– Zašto si tako tužan? -Srećan čovek pitao je nesrećanog čoveka.

– Čemu da se radujem? Ja sam prosto nesrećan. Nedavno sam bio slobodan i imao sve što se poželeti može, provodio život u odmaralištu, a sada, kao što vidite, zarobljen sam ovde, dok život napolju prolazi – odgovorio je nesrećni čovek i upitao srećanog čoveka: – A zašto si ti tako zadovoljan?

– Vidiš, – rekao je srećan čovek , – Nedavno sam bio u drugom zatvoru, gde su mnogo, mnogo gori uslovi,hrana je bila loša, ćelije užasne, a imao sam i cimera koji je bio nasilan i stalno me tukao, ovo ovde je odmaralište u odnosu na zatvor iz koga sam premešten. Mnogi zatvorenici sanjaju da su ovde, ali su baš mene izabrali za premeštaj. Zašto onda da ne budem srećan?

Ako želite da budete srećni, samo uporedite trenutnu poziciju ne sa onom koja bi bila bolja, već sa onom koja bi bila lošija po vas.

sreca

Sreća je relativna. Ko je bolestan sreća je da bude zdrav. Za onoga ko je siromašan sreća je bogatstvo, pojam sreće razlikuje se od čoveka do čoveka, svako sreću doživljava na svoj način.

„Pre nego što krenete da tražite sreću, proverite – možda ste već srećni. Sreća je mala, obična i neupadljiva i mnogi ne umeju da je vide.“ – Dušan Radović 

„Nije točno rečeno da je svaki čovek kovač svoje sreće, točno je, naprotiv, da je svaki čovek uvek sam kovač svoje nesreće.“ – Jovan Dučić

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime