Razlika između ljubavi i braka

0
2855

Verovatno ste čuli za Platona i njegove mudrosti, ali i Platon je morao da uči kako bi postao ono što jeste. I on je u mladosti imao učitelja koji mu je podario mnogo vrednog znanja. Ove dve priče pokazuje njihovu mudrost, ali i kako se kroz iskustvo dolazi do spoznaje.

Šta je ljubav?

Jednog dana Platon upita svog učitelja:-“Šta je ljubav? Kako je mogu pronaći?”
Učitelj mu odgovori:-“Ispred tebe je ogromno polje pšenice. Kreni napred ne okrećući se, i uberi samo jednu stabljiku. Ako pronađeš najlepšu stabljiku, onda si pronašao ljubav.”
Platon je krenuo napred i brzo se vratio praznih ruku, a da nije ubrao nijednu stabljiku. Učitelj ga upita:-“Zašto nisi ubrao nijednu stabljiku?”
Platon mu na to odgovori: -“Zato što sam mogao birati samo jednom, ali se nisam mogao vratiti nazad. Pronašao sam najlepšu stabljiku ali nisam znao da li ima još boljih ispred mene pa je nisam ubrao. Kako sam išao napred, uvideo sam da stabljike koje sam video nisu bile tako dobre kao prethodna, tako da na kraju nisam izabrao nijednu.”
Na to mu učitelj reče:-“E to je ljubav.”

Šta je brak?

Drugi dan je Platon upitao učitelja: -“Šta je brak? Kako ga mogu pronaći?”
Učitelj mu ovako odgovori: -“Ispred tebe je bujna šuma. Kreni napred ne okrećući se, i obori samo jedno drvo. Ako nađeš najviše drvo, pronašao si brak.”
Platon je krenuo napred i nakon kraćeg vremena se vratio sa drvetom. Drvo nije bilo bujno a ni visoko. To je bilo samo obično drvo.
Učitelj ga upita: -“Zašto si oborio tako obično drvo?”
Platon odgovori: -“Zbog mog prethodnog iskustva. Prehodao sam do pola šume. Ovaj put sam vidio drvo i osetio da nije tako loše, pa sam ga posekao i dovukao ga ovde. Nisam hteo propustiti priliku.”
Učitelj mu tada reče:
– “E ovo je brak.”

ljubav-brak

 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime