Saveti za organizaciju venčanja na otvorenom

0
1445

Venčanja na otvorenom su u poslednje vreme sve popularnija, posebno kada su u pitanju svadbe sa manjim brojem zvanica. Međutim, iako su neuporedivo impresivnija, nije ih nimalo jednostavno organizovati. Ukoliko i sami planirate „open concept“ venčanje, imajte na umu da ono zahteva dodatno angažovanje i da ima više detalja o kojima morate voditi računa nego kada je u pitanju venčanje u zatvorenom prostoru.

Da li i vi maštate o tome da svoje sudbonosno „Da!“ izgovorite pod otvorenim nebom, na romatničnom povetarcu, okruženi bajkovitim ambijentom? Ako vas zanima o čemu morate voditi računa i kako da transformišete otvorene prostore u prirodi u bajkovita mesta za venčanje, nastavite sa čitanjem teksta. Saveti koje vam nudimo u redovima koji slede pomoći će vam da bilo koji otvoreni prostor pretvorite u magično mesto da stanete na ludi kamen. 

Dve osnovne stvari koje morate uzeti u obzir kada je u pitanju organizacija venčanja na otvorenom jesu – lokacija i doba godine, odnosno vremenski uslovi. Zato je najvažnije da imate dobro razrađen plan i da sa organizovanjem krenete na vreme. Od lokacije do hrane – evo šta sve treba da imate na umu kako biste izbegli neprijatna iznenađenja.

Kako odabrati autentičnu lokaciju

U suštini, imate dve opcije – javna površina ili privatno vlasništvo. Ukoliko je u pitanju javna površina, imajte u vidu to da će vam verovatno biti neophodne odgovarajuće dozvole. Stoga, ne zaboravite da kontaktirate sa nadležnima, kako biste dobili dozvolu za organizovanje venčanja u sopstvenoj režiji u nekom parku, pored bazena, obale reke i sl.

Ukoliko se odlučite za venčanje u prirodi, vodite računa i o tome da podloga, odnosno teren koji ste odabrali bude odgovarajući, kako biste pravilno postavili šatore, stolove, stolice i ostalu opremu i inventar, a i kako bi vašim gostima bilo udobno. Ukoliko se venčanje organizuje u vašem dvorištu, činjenica je da ćete imati veću slobodu kada je u pitanju dekoracija i uređenje eksterijera. Restoran na otvorenom koji ima alternativu u slučaju lošeg vremena je jedna od idealnijih opcija.

Godišnje doba i vremenski uslovi

Proleće i rana jesen su definitvno najprikladnija godišnja doba za organizaciju venčanja na otvorenom, s tim što svakako morate voditi računa i o vremenskoj prognozi, kojoj se ipak sve podređuje. Dobro procenite prostor koji ste odabrali i proverite da li je odabrana lokacija vetrovita. Ukoliko duva vetar, izbegavajte lake tkanine kada je u pitanju dekoracija. Mlada i ženski deo zvanica bi trebalo da u tom slučaju i frizuru prilagode vremenskim uslovima. Bez obzira na doba godine i vremensku prognozu, ventilatori, klima uređaji ili prenosivi grejači – nešto od ovoga će vam sigurno biti neophodno. 

Tende, suncobrani, šatori, pagode ili paviljoni su uvek dobra opcija, jer ne samo da su praktični, pošto gostima pružaju zaštitu od vetra, kiše ili sunca, već mogu biti i deo autentične scenografije  koja će oživeti lokaciju odabranu za venčanje. Zamislite kako će šatori i tende bajkovito izgledati uveče, okićeni lampionima i svetiljkama, uklopljeni u ambijent vašeg dvorišta, parka ili obale nekog jezera ili reke. U večernjim satima će se pretvoriti u definitivno najbolji prostor za žurku ikad. Rezervni plan u slučaju lošeg vremena se podrazumeva, ukoliko želite da izbegnete dodatni stres. Tende ili paviljoni vas mogu zaštiti samo od sunca ili kratkotrajnih i prolaznih pljuskova, ali ne i u slučaju celodnevnih padavina ili iznenadne oluje sa grmljavinom. Za svaki slučaj razmislite o tome da investirate u kvalitetan šator ukoliko je na dan venčanja najavljeno nestabilno vreme.

Pobrinite se za svadbeni ketering

Organizacija hrane i pića je nešto teža na otvorenom prostoru, osim ako nije u pitanju vaše lično dvorište ili bašta, odnosno terasa restorana. Za ovu vrstu proslave su se od klasičnog menija mnogo praktičnijim pokazali „sitni zalogaji“, koji takođe treba da budu u skladu sa „temom“ venčanja. Najbolje je da pokušate da pronađete tim i stručno osoblje, odnosno agenciju koja već ima iskustva sa oraganizovanjem i dostavom keteringa za proslave na otvorenom. 

Pored toga što hrana treba da izgleda maštovito i bude „lepa na oko“, veoma je važno da bude sveža i ukusna i na vrućini, a piće hladno i osvežavajuće. Dobro zaštitite mladenačku tortu od buba i vrućine i neka vaš izbor posluženja ne bude teška i lako kvarljiva hrane. Ako brigu o keteringu prepustite profesionalcima, moći ćete da se opustite i budete mirni. Nećete morati da brinete o tome da li ćete vi i gosti ostati nezadovoljani.

Ketering agencije pored hrane nude i iznajmljivanje osoblja, kompletne opreme i inventara, pa iskoristite ovu mogućnost jer će vam u uslovima venčanja na otvorenom ona mnogo olakšati organizaciju.

Dekoracija za venčanja na otvorenom

Dekoracija će zavisiti od mnogo faktora. Pre svega od godišnjeg doba i same lokacije, odnosno prostora koji ste odabrali, ali i od „teme“ venčanja. Ideje za originalnu svadbenu dekoraciju doći će lako, jer će biti inspirisane samom prirodom. Cvetni aranžmani u vidu sezonskih cvetova ili jesenje lišće toplih boja, spokojno plavetnilo obližnjeg jezera ili zelena trava u rano proleće – u zavisnosti od lokacije, kao i ambijenta koji nameće sama priroda, odabraćete i adekvatnu dekoraciju. U svakom slučaju, sámo prirodno okruženje će smanjiti potrebu za preterivanjem u dodatnom dekorisanju. Naravno, uvek se možete posavetovati i sa stručnjacima. Baloni, lampioni, prirodno cveće i sl., gledajte da sve bude lepo uklopljeno, ali bez preterivanja.

Muzika za venčanja na otvorenom

Izbor muzike za venčanja je jedan od ključnih elemenata dobre atmosfere. Vodite računa  o tome da pripremite i odgovarajući prostor za muziku, ali i da obezbedite sve neophodne tehničke uslove, kako zbog muzičara tako i zbog rasvete. Kvarovi na muzičkoj opremi usled vlage nisu nepoznanica kada su u pitanju nastupi na otvorenom terenu, pogotovo što je tehnička podrška inače otežana u prirodnim uslovima.

Podijum za igru pod vedrim nebom? Zašto da ne. Vodite pri tome računa da stolovi sa hranom i eventualni švedski sto budu dovoljno udaljeni od plesnog podijuma.

Kako se zaštiti od insekata?

Pored lošeg vremena, insekti koji su uvek prisutni u prirodi, mogu biti jedan od glavnih neprijatelja venčanja na otvorenom. Činjenica je da ih rasveta u prirodi dodatno privlači. Kao tajno oružje protiv njih možete upotrebiti lavandu, neven, bosiljak ili mentu i druge biljke koje insekti, naročito komarci, ne vole. Ove biljke mogu istovremeno biti i deo dekoracije i diskretno a efikasno sredstvo za borbu protiv buba. Odgovarajuće dekorativne mirišljave sveće takođe mogu biti vaš kec iz rukava za borbu protiv insekata.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime