Fasada kuće i kako je dekorisati

0
1988

Kada se odlučimo na tako veliki korak kao što je uređenje spoljašnjeg izgleda našeg doma, vrlo se lako možemo zaneti u renoviranju i preuređivanju. Svako može stvoriti jedinstveno i zanimljivo dvorišno okruženje koje odgovara njegovim potrebama. Međutim, ljudi često previde važnost dekorisanja fasade svoje kuće. Pored toga što je veoma bitno da fasada kuće bude funkcionalna i praktična za održavanje, važno je da ona bude i stilski lepo uređena. Fasada je nešto što se prvo primeti kada je u pitanju spoljašnji izgled vašeg doma. Ne morate nužno sve prepuštati profesionalcima, jer se mnogim dekoracijama i finesama možete pozabaviti i sami.

Međutim, jedan deo posla svakako treba da prepustite isključivo profesionalcima. Ono što definitivno jeste posao koji ne biste smeli da obavljate sami, jeste postavljanje skela prilikom renoviranja i uređivanja fasade. Kada su u pitanju građevinske skele i njihovo postavljanje, ovaj deo posla treba da prepustite isključivo ljudima koji su za to stručni. U suprotnom, ukoliko nešto ne pričvrstite dobro, može doći do nesreće i fatalnog ishoda. 

Izaberite odgovarajuću boju za fasadu

Ono o čemu definitivno odlučujete sami jeste boja kućne fasade. Nova boja može u velikoj meri da osveži fasadu vašeg doma i ostavi poseban utisak na posmatrače i posetioce. Siva, bela, neutralna, pepeljasta, zadimljena, monohromatska, izbor je zaista veliki. Moderna fasada često podrazumeva kombinaciju neobičnih boja i tonova. Možete i obložiti kuću materijalima poput drveta ili vinila, koji se mogu i obojiti ako želite da im izmenite izgled. Tako sve možete iznova prefarbati kada poželite da nešto promenite, a da ne morate da menjate osnovu. Ako ste se odlučili za oblaganje ciglom ili prirodnim kamenom, možete ih takođe bojiti, s tim što je to malo komplikovaniji i teži posao. Ako vaše vreme ili budžet ne dozvoljavaju da ulazite u veliki posao, pokušajte samo da ofarbate obloge, ogradu ili roletne da biste uneli dozu topline i pristupačnosti.

fasada

Zelenilo će upotpuniti konačni izgled fasade

Jedan od najboljih načina za unapređenje spoljašnjeg izgleda vašeg doma uopšte ne uključuje izgled vaše kuće. Cveće, žbunje i puzavice oko kuće daju obilje boja i mogu omekšati  grube i oštre ivice, kao i spoljašnje uglove vašeg doma. Nisko rastinje i zimzelene biljke su veoma lake za održavanje. Uglavnom zahtevaju samo malo orezivanja svake godine kako bi neometano rasle i ulepšavale prostor. Za one koji su strasni obožavaoci zelenila i biljaka uopšte, cvetne biljke su nešto što će upotpuniti lepotu fasade. Jednogodišnje biljke  treba iznova saditi svake godine, ali zato možete odabrati neke od višegodišnjih biljaka i na taj način uštedeti vreme. Ako ne raspolažete nekim većim prostorom za dekoraciju, i za to postoji rešenje. Dekorativne saksije i žardinjere za prozore će se takođe savršeno uklopiti u izgled vaše fasade i dati joj poseban šarm.

Aranžirajte ulaz

Ulazna vrata imaju veoma značajno mesto kada je u pitanju vaš dom, pa bi im trebalo posvetiti posebnu pažnju, jer na njih prvo pada pogled. Male promene mogu zaista učiniti mnogo za spoljašnji izgled vašeg doma. Bojenje vrata je divan način da osvežite izgled kuće uz vrlo malo ulaganja. Bez obzira na to da li su vaša vrata metalna ili drvena, za samo sat vremena možete učiniti da ona izgledaju božanstveno. Takođe, možete zameniti i još neke delove vrata (kvake, brave) i dobićete potpuno novi izgled. Poigrajte se sa izgledom poštanskog sandučeta, kućnog broja i svetla na verandi, ali to obavezno uskladite sa izgledom fasade svoje kuće.

Fasada kuće i osvetljenje

Kada je u pitanju svetlo na verandi, pored glavnog, možete postaviti i malo dodatnog osvetljenja. Ubacite nekoliko manjih lampica i dobićete mnogo zanimljiviji prizor. Dodajte osvetljenje delu kod prilaza vratima i to će već biti dovoljno da upotpuni ceo izgled. Solarna svetla se mogu takođe instalirati bez mnogo muke. 

Drugi dekorativni dvorišni elementi

Dekoracije travnjaka za koje smo ranije znali su otišle u prošlost. Na red su došli plastični flamingosi i niz drugih detalja i ukrasa. Sada možete pronaći čitav niz umetničkih proizvoda dizajniranih specijalno za dvorišta. Uz njih će fasada kuće delovati još privlačnije. Okačite fenjere starinskog izgleda, neka vise sa krova verande ili dodajte neke apstraktne metalne ukrase tik uz kuću. Pratite šta je trenutno u trendu, šta se lako postavlja i menjajte to u skladu sa godišnjim dobima. Za većinu stvari i dekorativnih predmeta koje možete pronaći u današnje vreme jednostavno nema ograničenja.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime