Zanimljivosti u Jagodini koje će vas podstaći da je posetite

0
12884

Znate li da je ovaj grad u srcu Srbije mesto u kome možete doživeti brojna zanimljiva iskustva ne baš karakteristična za ostale gradove u našoj zemlji?

Izuzetno interesantna i po mnogo čemu jedinstvena, Jagodina će vas osvojiti prilikom prve posete, a pri svakoj sledećoj osećaćete se kao kod kuće.

Istražite sve zanimljivosti Jagodine i otkrijte stranu ovog grada za koju možda ranije niste znali.

Jagodina je savršen spoj sjajne zabave za decu i odrasle

Miran, a ipak sadržajan grad – Jagodina je savršena destinacija na kojoj će sve generacije pronaći aktivnosti u kojima će uživati.

Bilo da ste odlučili da Jagodinu posetite sa decom ili se i sami osećate kao dete, ništa vas ne sprečava da se u letnjim mesecima opustite u poznatom jagodinskom akva parku.

Odlično uređen prostor sa sedam bazena i čak devet tobogana, pružiće vam dane ispunjene zabavom i brčkanjem. Tobogani ukupne dužine oko 600 m podići će vam adrenalin i učiniti da uživate u kupanju i vodenoj zabavi u pravom smislu te reči. Tri tobogana namenjena su deci, a ostali odraslima koji žele da maksimalno iskoriste lepo vreme i da se, osim kupanju, oprobaju i u dodatnim zabavnim aktivnostima. Za sve ljubitelje plivanja, akva park u Jagodini poseduje i olimpijski bazen, tako da možete da se prepustite vodi i dozvolite joj da vam okrepi dušu i telo.

Približite se prirodi za kompletan odmor i opuštanje

A kada završite sa kupanjem, brčkanjem i ostalim vodenim aktivnostima, zabava ne prestaje. Uživajte u druženju sa životinjama u jagodinskom zoo vrtu. Ovde je svaka životinja posebna, pruža se posebna pažnja nezi i aktivnostima koje su korisne i važne za njih, a mnogi stanovnici zoo vrta u Jagodini imaju svoja lepa i upečatljiva imena, karakteristična za ovo podneblje, uprkos njihovom egzotičnom poreklu.

A za opuštajuće šetnje, Jagodina je jedna od idealnih destinacija. Gradski park Đurđevo brdo zaista odaje utisak zaista posebnog mesta, izdvojenog od gradskog života i vreve. Pešačke staze, parkovi za decu, klupe, fontane i obilje zelenila čine ovaj park omiljenim među stanovnicima Jagodine, ali i posetiocima koji svake godine u velikom broju dolaze da uživaju u ovom sjajnom gradu i onome što apartmani Jagodina imaju da ponude.

Park je dodatno ukrašen sistemom fontana i prvim veštačkim vodopadom u Srbiji, pa osim nesvakidašnjeg prizora, žubor vode dodatno doprinosi jedinstvenom iskustvu.

Grad muzeja, kulture i istorije – Jagodina ima sve

Dok istražujete Jagodinu, posetite neki od gradskih muzeja i pogledajte sjajna i nesvakidašnja dela.

Muzej voštanih figura takođe svrstava Jagodinu među pionire na našem podneblju. Prvi muzej voštanih figura u Srbiji zaista je prava atrakcija zbog svojih iznenađujuće realnih skulptura koje verno prikazuju poznate i znamenite ljude iz prošlosti, ali i aktuelne poznate i ličnosti. Tako možete naići na Vuka Bojovića, Novaka Đokovića ili Vladimira Putina u prirodnoj veličini.

Osim muzeja voštanih figura, u Jagodini možete posetiti i Muzej naivne umetnosti, kao i Zavičajni muzej koji čuva preko 100,000 eksponata umetničkog, etnološkog i arheološkog značaja.

Jedan od posebnih simbola Jagodine je i Rusko groblje – kosturnica u kojoj je sahranjeno 1170 pripadnika Crvene armije koji su učestvovali u oslobađanju okupiranih gradova i naselja u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata.

Manifestacije u Jagodini u kojima ćete uživati

Miran i gostoljubiv grad pretvara se u pravo središte aktivnosti kada dođe vreme za neku od tradicionalnih manfestacija koje se odigravaju u Jagodini već dugi niz godina. Sa sobom, osim sjajne zabave, nose i element tradicije i očuvanja kulturne baštine srpskog naroda.

  • Muzička jesen

Ovaj muzički festival tradicionalno se održava krajem novembra već više od dve decenije i okuplja vrsne muzičare i poznata imena naše kulturne scene. Ljubitelji etno, džez i klasične muzike oduševiće se ukoliko odluče da Jagodinu posete tokom jeseni.

Od 1971. godine mart je u Jagodini rezervisan za festival dramskog stvaralaštva posvećenog smehu i komediji. Dodeljuju se „Ćurani” najboljim režiserima i glumcima, a mnogi velikani srpske scene ponosni su dobitnici ovih nagrada.

  • Susreti sela

Manifestacija tradicionalnog karaktera koja okuplja veliki broj sela i donosi pravo folklorno iskustvo, takođe je jedna od kulturnih dešavanja u ovom gradu.

Obiđite i okolinu Jagodine za kompletan utisak

Kako bi vaša poseta Jagodini bila potpuna, prirodne lepote koje se nalaze u njenom okruženju ne biste trebalo da zaobiđete.

Vodopad Veliki buk

Poznat je i kao vodopad Lisine, nalazi se na padinama Bjelanice i zaista je veličanstven prizor. Do otkrića vodopada na Staroj planini, on je smatran najvišim u Srbiji. Visok je oko 20 m i ispod njega je formirano jezerce male dubine. Uživa posebnu zaštite kao spomenik prirode.

Resavska pećina

Kada ste u blizini, ne propustite priliku da zavirite u ovu fantastičnu pećinu staru čak 80 miliona godina. Prepuna dvorana, tunela i jedinstvenih ukrasa, od kojih se neki još uvek formiraju, ova pećina pružiće vam jedinstveno iskustvo da makar na tren budete deo atmosfere koja se formirala milionima godina, i koja će najverovatnije nastaviti svoje veličanstveno postojanje u nekim drugim dimenzijama vremena.

Kad god da imate vremena za predah, Jagodina je uvek dobar izbor

Bilo da se odlučite za letnje avanture u akva parku, jesen posvećenu klasičnoj i drugoj muzici ili proleće zbog lepog vremena za uživanje u šetnjama kroz park Đurđevo brdo, Jagodina i njeni stanovnici će vas dočekati raširenih ruku.

Opustite se posmatranjem veštačkog vodopada i fontana ili u poseti jednom od najviših vodopada u Srbiji i Resavskoj pećini. Dozvolite sebi da otkrijete neke nova podneblja i načine da uživate u lepotama destinacija koje su dovoljno čarobne da doživite sjajno iskustvo, ali i dovoljno blizu da se vratite kući za tren.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime