Putovanje kroz Vojvodinu

0
2810

Predeli istinskih boema, utentične arhitekture, specijaliteta koji ležu na svačije nepce, muzike i vina koje vam grle dušu i speifičnog spoja kultura, jezika i naroda. Vojvodinu vam ne možemo opisati, ona se mora doživeti šetnjom kroz sokake, plovidbom po Dunavu i zakuskom na salašima. Na nama je da vam predstavimo samo neke od njenih osobenosti dovoljno dobro da vi poželite da ih posetite i pre nego što završite sa čitanjem našeg teksta.

Gradovi Vojvodine – centri kulture i istorije

Uputili biste se u vojvođanske krajeve, ali ne znate odakle da počnete? Naš predlog je da svoje sidro prvo spustite u neki od gradova, a mašta će vas povesti dalje. Bilo da uživate u razgledanju muzeja i galerija, šetnji uz vodi i kroz uređene parkove ili biste rado doživeli svoje Lajanje na zvezde, pronaći ćete zanimacije kojima možete ispuniti dane i obogatiti um. U nastavku teksta osvrnućemo se na turističke bisere srpske Atine, magične Subotice i Sremskih Karlovaca.

Šta to Novi Sad čini atraktivnim?

Spoj modernog i rustičnog i mladalačka energija kojom odiše Novi Sad samo su neki od njegovih atributa. Jedna je od omiljenih vikend destinacija domaćih turista, a inostrane posetioce ćete u najvećoj meri zateći tokom leta, kada je Exit festival u punom jeku. Potencijal Dunava pametno je iskorišćen, pa ga možete iskusiti sa kopna, na popularnoj plaži Štrand, ili njime zaploviti. Obavezno skoknite i do Petrovaradinske tvrđave, čiji će vas pijani sat sve vreme mamiti. U večernjim časovima pređite Varadinski most sve do Dunavskog parka, gde vas čeka jedinstvena oaza prirode. Šetnja koz aktivnu Zmaj Jovinu ulicu iskustvo je koje ne smete propustiti. Samo jedan klik na Novi Sad deli vas od turističkog vodiča koji će vam olakšati i obogatiti putovanje u severnu prestonicu.

Subotica – Arhitektonsko čudo Srbije

Iako Subotica obiluje sadržajima za svačiji ukus, mi bismo izdvojili arhitekturu kao biser njene turističke ponude. Počevši od palate Rajhl Ferenc, i parka istog imena, preko Savremene galerije Subotice, pa sve do Gradske kuće, sa koje se pruža panoramski pogled na Suboticu, uživaćete u šarenilu mađarske secesije. Samo jedna šetnja kroz ulice ovoga grada sprovešće vas pored Subotičke Sinagoge, Franjevačke crkve, Katedrale Svete Tereze Avilske i Pravoslavne crkve Sv Dimitrija. Svaki od ovih verskih objekata specifičan je po svom stilu gradnje i nemamo sumnje da će se dopastima svima vama koje verska arhitektura posebno oduševljava.

Gastronomska idila Sremskih Karlovaca

Da li ste tim gomboce ili knedle? Vojvođanski specijaliteti, bilo da više volite sataraš od bećarca ili prženice od kvašenica, pečat su ovih krajeva. Da zaokružite svoj obrok, uparite ga sa kvalitetnim vinima iz lokalnih vinarija i poželećete da svakoga dana ručavate u Sremskim Karlovcima. Mesto voljene česme Četiri Lava, Karlovačke gimnazije koja je školovala Dimitrija Davidovića i Branka Radičevića, destinacija koju je ovekovečio kultni film Lajanje na Zvezde, ponudiće vam ugostiteljske objekte i vinarije koji pariraju i najboljim svetskim. Kada se nađete u ovim krajevima obavezno kao souvenir svojim domovima ponesite flašu Bermeta ili Merlota iz Vinarije Kiš, ili kvalitetan Roze iz podruma vinarije Vinum. Na dobar ručak uputite se u restorane Pasent, Dunav, Kruna ili Bermet vila.

Jednodnevni izleti u vojvođanske krajeve

Bilo da ste stacionirani u nekom od gradova ili želite da Vojvodinu obiđete za jedan kratak vikend, možete se uputiti na neke od lokacije koje se lako istraže za jedan dan, poput Fruške gore. Jedna od njih zauzima visoko mesto na listi popularnih destinacija, koje privlače turiste tokom cele godine. Reč je o Paliću, gradskom naselju nadomak Subotice. Palić je dom najvećem prirodnom jezeru u Srbiji, na čijim se obalama možete opuštati i leti i zimi. Svratite i do Zoo-vrta Palić gde će vas dočekati negovane životinje koje slobodno šetaju. U neposrednoj blizi Palića smeštena je i Pačir banja, posebno poznata po roze jezeru koje je krasi.

Iskustvo koje ne smete propustiti je odlazak u Zasavicu, Specijalni rezervat prirode u kom se proizvodi najskuplji sir na svetu. Sir od magarećeg mleka, specijalno proizveden po tehnologiji osmišljenoj u samoj Zasavici, privlači posetioce iz svih krajeva sveta. Specifična priroda Zasavice i njenih rukavaca, u kojima su nastanjeni dabrovi, rode, specijalne vrste riba, magarci i druge domaće životinje će vas šarmirati, a Pokret gorana iz Sremske Mitrovice, koji štiti i vodi rezervat, brzo će vam ući pod kožu.

Potraga za smeštajem u Vojvodini

Traganje za prenoćištem neće biti problematično, kako ta grana turizma u Vojvodini brzo napreduje. Stan na dan je najpopularnija opcija u gradovima, a raduje nas i to što je jedna od najpovoljnijih. Tako možete pronaći smeštaj u centru Novog Sada za oko 3.000 dinara po danu. Hoteli se nalaze na svakom koraku, ali mi bismo vam skrenuli pažnju na smeštajne jedinice koje su pravo uživanje. Kako vam zvuči ideja da se budite u srcu planinske vegetacije i klime i uživate u panoramskim pogledima dok pijete jutarnju kafu? Sve to i mnogo više vas čeka ako se odlučite za planinske kuće ili apartmane na Fruškoj gori. Na adresi Fruška gora apartmani sami ćete se uveriti u široku ponudu ove planine.

Nismo vam pomenuli sve što sever Srbije krije, ali se nadamo da smo vas makar malo zaintrigirali. Uz malo planiranja i mnogo entuzijazma organizujte sebi putovanje za pamćenje. Mi se radujemo sledećoj poseti Paliću i Petrovaradinu, a možda se i sretnemo na nekoj šetnji.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime