Zanimljivosti o mravima – kako se razmnožavaju i hrane, koliko ima mrava

0
19142

Sigurno ste čuli za poređenje „vredan kao mrav“. Međutim, ovo poređenje možda nije dovoljan razloga da počnete da cenite mrave, i zato pročitajte ovaj tekst u kome se nalaze zanimljivosti o mravima i saznajte nešto više o njima.

Koliko ima mrava na svetu

Mravi su mnogobrojna grupa insekata, rasprostranjena u čitavom svetu. Oni žive na najrazličitijim mestima. Formiraju svoje mravinjake u polju i po šumama, ispod zemlje i na zemlji, u stabilima drveća, pa čak i u kućama i stanovima, kada mogu da budu prave napasti. Nema ih jedino na Antarktiku. Ukupan broj mravljih vrsta teško je utvrditi. Do sada, registrovano je oko 12 hiljada različitih vrsta mrava, ali ih prema procenama ima blizu 22.000.

Mravi radnici i mravi vojnici

Jedna kolonija mrava može imati i više od 200.000 jedinki. Naravno, nisu sva gnezda mrava toliko velika. Postoje i manja gnezda sa svega nekoliko desetina mrava. U mravinjacima žive matica, mravi radnici i mravi vojnici. I svaki mrav ima svoje mesto i svoje zadatke u mravinjaku.

Najbrojniji su mravi radnici, koji obavljaju poslove oko sakupljanja hrane, grade gnezda, brinu se o ishrani matice i ishrani mladih itd.

Mravi vojnici imaju zadatak da čuvaju i po potrebi i brane svoje gnezdo. Oni nemaju oružje, ne poseduju koplja i štitove poput pravih stražara. Ali oni imaju izuzetno snažne vilice koje im služe kao oružje u borbi protiv svakog ko pokušava da ugrozi bezbednost mravinjaka. Ukoliko u gnezdu nema vojnika, mravi radnici u slučaju potrebe prestaju da rade svoj uobičajen posao i pokušavaju da odbrane gnezdo.

Matica – Kako se mravi razmnožavaju

Matica (foto: pixabay.com)
Matica (foto: pixabay.com)

Matica je kraljica gnezda. Ona je najkrupniji mrav. Njen zadatak je da polaže jaja, a mužjaci imaju ulogu da oplode maticu. Jedna matica polaže jaja nekoliko godina. Najdugovečniji, doduše retki primerci, mogu da žive i do 15 godina.

Često, tokom leta, mogu se primetiti i leteći mravi. Oni imaju krila, ali nisu nikakve posebne vrste, jer svaki mrav jedno određeno vreme, dok traje parenje, ima svoja krila koja po parenju opadaju. Po oplodnji, mužjaci uginu a ženke koje više nemaju krila kupe mravi radnici i vraćaju ih u mravinjake, ili traže skrivena mesta na zemlji, osnivaju nove mravinjake u kojima ženka polaže svoja jaja. U zajednici svi brižljivo paze i hrane svoje mlade, a kada se ispile prvi radnici, oni preuzimaju sve poslove u vezi ishrane ostalih mrava beba i oko izgradnje gnezda. Za to vreme, matica i dalje polaže jaja, a mravinjak polako raste i širi se.

Mravi lopovi, mravi robovi i mravi skitači

Postoje i neke vrste mrava koje u svojim mravinjacima nemaju radnike. Oni iz drugih gnezda kradu mlade radnike koji će kada se budu dovoljno razvili morati da rade za njih kao robovi. Ima i putujućih mrava, koji neprestano skitataraju, menjaju lokaciju i nemaju svoja gnezda. Idući u koloni oni uništavaju sve što im se nađe na putu.

Kako se hrane mravi

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

U potrazi za hranom, mravi često odlaze veoma daleko od svojih mravinjaka. Međutim, oni nikada ne zalutaju i ne mogu se izgubiti, jer ostavljaju mirisne tragove koji im pomažu da pronađu put kojim su došli, da bi se istim tim putem vratili u svoj mravinjak.

Dok se vraćaju u mravinjak, mravi obično idu u koloni, natovareni ogromnim teretom. Jedan mrav često nosi teret koji je višestruko veći i teži od njega. Nije retkost da ljudi nalete na kolonu mrava koja nosi hranu i vide koliko oni snage ulažu u svoj svakodnevni posao skladištenja hrane u mravinjak.

Ipak, iako mnogi tako misle, zbog njihove vrednoće, mravi ne skupljaju hranu za zimu. Naime, zbog hladnoće, svi zajedno se zavuku duboko u zemlju i tamo svi zajedno u polusnu provedu zimu.

Ako se i vama desi da sretnet jednu takvu kolonu ovih vrednih i korisnih insekata, nikada nemojte da ih ometate i da prekidate njihov rad i hod u koloni. Imajte na umu, da nije njih, svet bi verovatno bio potpuno drugačiji.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime