SUROVOST – Ove životinje nemaju milosti za sopstvenu porodicu

0
2893

Svaka vrsta u prirodi našla je različite načine da preživi i na najbolji način osigura potomstvo i buduće generacije. Samo ponekad te metode su veoma surove i podrazumevaju određenu okrutnost. Ovih 5 životinja nemaju ni trunke milosti za sopstvenu porodicu a sve u cilju većeg procenta opstanka vrste.

Crni Orao

Crni Orao je ptica koja se gnezdi na visokim liticama. U gnezdu ima po dva jaja, a kada se izlegu, jači ptić na očigled svojih roditelja izbaci slabijeg iz gnezda. Na ovaj način najjači dobija veće šanse da preživi.  U njihovom svetu nema milosti za slabije, hrani se zečevima, jagnjadima, ribama, koje svojim fantastičnim očima vidi kako se kreću i u brišućem letu ih hvata svojim oštim kandžama

scrni orao

Kukavica

Ptica kukavica je poznata po tome da polaže jaja u gnezda drugih ptica, jaje koje kukavica izlegne je po veličini, obliku i boji identično jajetu domaćina; ptica-domaćin ne razlikuje kukavičje jaje od svog i greje ga svojim telom dok se ne izlegne. Nije retkost da se, zbog različitog perioda inkubacije, kukavičje pile ranije izlegne i izgura ostala jaja iz gnezda.

kukavica

Tasmanijski đavo

Tasmanijski đavo je torbar koji sada u divljini živi samo na Tasmaniji, onog trenutka kada mladi izađu iz maminog stomaka, oni započinju trku života, trku do majčine torbe. Kada uđu unutra, svaki prihvati dojku i ostaje tako 100 dana. Ali samo najbrži i najjači prežive, iako se rodi mnogo mladih 40-50, ženka ima samo četiri dojke, pa tako nikada nema više od četiri bebe u torbici. Nažalost preostali mladunci umru od gladi za svega nekoliko sati.

tasmanijski djavo

Pande

Uprkos tome što pande skoro uvek rađaju blizance, obično samo jedno preživi jer majka brine samo o jednoj bebi. Drugo mladunče, ono slabije jednostavno ostavi iza sebe. Naravno za ovo postoji opravdanje, pande se hrane bambusom koji ne sadrži dovoljno hranljivih materija, zbog toga majke namaju dovoljno mleka da podignu dva madunca. Nije retkost da se panda okoti u neznanju, te da se prepadne i jednostavno ubije svoje mladunče. Zabeleženi su i slučajevi kada ženka jednostavno sedne na mladunče, a ponekad ga u neznanju uguši i dok spava. Pande se nalaze na listi „najlošijih majki u životinjskom svijetu“.

panda

Gušteri

Majke nekih guštera takođe su kandidati za najgore majke na svetu. Kod nekih vrsta guštera, ako majka podigne svoje gnezdo a u okolini oseti dosta predatora, ona će najvetovatnije pojesti sva jaja pre nego što se izlegu. Ona to radi na osnovu procene da su šanse da mladi prežive veoma male. Zato jede svoja jaja kako bi osigurala sebi energiju za novi proces reprodukcije.

guster

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime