Riba strelac vodenim topom gađa svoj plen (VIDEO)

0
5160

Riba strelac živi pretežno u rukavcima, ravničarskim rekama i močvarama jugoistočne Azije. Dok pliva ispod površine mirne reke, riba strelac zapaža insekta na listu priobalne vodene bilјke. Riba uzmiče, zauzima gotovo vertikalan položaj i usmerava svoje telo prema meti. Sve je spremno. Sledi snažan mlaz vode iz riblјih usta koji pogađa insekta na listu i obara ga u vodu. Precizan pogodak donosi plen.

Naučna istraživanja o ribi strelcu

Kada su naučnici prvi put otkrili ovu ribu, početkom treće decenije prošlog veka, jedva su mogli da veruju svojim očima: strelci su veoma precizno pogađali mlazevima vode, uprkos velikoj udalјenosti plena. Kako bi saznali nešto više o njihovom neobičnom ponašanju, istraživači su nekoliko riba strelaca prebacili u akvarijum u kome se nalazio vodeni korov. Kada su se ribe privikle na novu sredinu, počeo je eksperiment. Na list bilјke stavili bi mušicu i gotovo istovremeno mlaz bi je oborio u vodu. Ribe su retko promašivale svoju metu. U stvari, kao loši strelci pokazali su se samo novi stanovnici akvarijuma i to prilikom prvog gađanja. Ubrzo bi se adaptirali i u sledećem pokušaju bili bi uspešni.

Kako lovi i kako se hrani riba strelac?

Riba strelac izbacuje mlaz vode najčešće do visine između 30 i 50 santimetara, a zabeleženi rekord iznosi gotovo čitav metar. Riba strelac može da pliva u savršeno pravoj liniji, vertikalno, naviše ili naniže, pa čak i unazad što joj pomaže da bolјe nišani i pogađa svoju metu. U  blatnjavoj  vodi riba drži oči tik iznad površine vode tek toliko da može da vidi svoj plen.

U bistroj, ona pliva ispod površine i kroz vodu motri na insekte. Osim insekata koji su joj glavna hrana, riba strelac rado jede larve i račiće. Ovo je veština koju uči, tako da se mlade ribe do 6 meseci starosti i ne hrane na ovaj način.

U ustima strelca, na gornjoj strani, nalazi se dug žleb. Kada jezik pritisne otvor usta, a u isto vreme se i škrge zatvore, u žlebu se stvara pritisak. Otvaranjem usta i spuštanjem jezika vo­da koja se našla u žlebu šikne velikom brzinom – kao da je opalio vodeni pištolј. Snaga mlaza je sasvim dovolјna da obori markiranog insekta.

Dodajmo još  jedan kuriozitet: u njujorškom akvarijumu na Koni Ajlendu nekada su se organizovale predstave uživo sa ribama strelcima.

riba strelac

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime