Neobične morske životinje

0
5124

Ribe pecači iz morskih dubina žive na velikim morskim dubinama gde vlada tama. Plen mame pomoću posebnog svetlećeg izraštaja nalik na štap za pecanje. Ribe pecači se teško pronalaze u tami, i kada se sretnu mužjak i ženka ostaju zajedno sve do sezone parenja.

Morska sekirica na vrhu glave ima ogromne, buljave oči. Plen vreba odozdo prateći njegov odraz na površini.

Iklozub sija u mraku. Živi na dubini od nekoliko hiljada metara i podseća na avion koji svetli na noćnom nebu jer duž tela ima svetlucave tačke.

iglozub

Sifonofore su kolonije sitnh životinja koje žive na dnu okeana. Obrazuju sjajne nizove dugačke 20 metara i podsećaju na novogodišnje svetiljke.

Svetleća hobotnica liči na žele jer 95% njene kože čini voda – može da podnese snažan pritisak u dubinama okeana, gde ona živi.

Listasti morski zmaj iz Australije je morski konjić, ali izgleda kao morska trava koja pliva po vodi.

Ajkula spavač živi u ledenim dubinama Severnog Atlantika i Severnog ledenog okeana. Dugačka je 6,5 metra, ali je veoma spora i troma.

greenland shark

Žaboglave ribe poseduju svetlosne organe načinjene od milijardi bakterija koji sijaju kao farovi. Riba iznenada blokira svetlost i menja pravac kretanja kako bi zbunila neprijatelja.

U arapsko-izraelskom sukobu iz 1967 godine vojnici su razneli jato žaboglavih riba misleći da je reč o neprijateljskim podvodnim diverzantima.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime