Kula sa rotirajućim stanovima

0
1866
Ultramoderna kula sa rotirajućim stanovima, čiji je projekat predstavljen u Njujorku, omogućiće njenim stanovnicima da menjaju položaj stana pa samim tim i pejzaž koji vide, ili da prate putanju Sunca.

Projekat italijanskog arhitekte Davida Fišera namenjen je Dubaiju, a zgrada će imati 80 spratova koji se okreću oko vertikalne ose.

Dinamična kula u Dubaiju, visoka 420 spratova, imaće luksuzne stanove površine od 125 do 1.200 kvadratnih metara. Cena kvadrata je 30.000 dolara. 
Na glasno izgovorenu naredbu, stan počinje da rotira po svojoj osi i za jedan do tri sata obiđe pun krug.

Kula će biti „inteligentno“ i „zeleno“ zdanje sa najmodernijom stambenom opremom i sopstvenim izvorom energije iz 79 uređaja na energiju vetra horizontalno postavljenih između spratova.

Vlasnici stanova će, na primer, moći da doručkuju posmatrajući izlazak Sunca i da, sa istog mesta gledaju i njegov zalazak dok večeraju. Njihovi gosti moći će da uživaju u različiim pogledima na okolinu ne pomerajući se iz fotelja.

Rotiranje stanova menjaće i izgled cele kule koja treba da bude završena 2010. godine, dodao je Fišer i precizirao da bi gradnja trebalo da košta 700 miliona dolara.

Izvor: Beta 
loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime