Gde se nalaze najskuplji stanovi na svetu

0
3009

Luksuz, otmenost, moderan dizajn, visok kvalitet uređaja, udobnost – ovo su samo neke od karakteristika stanova koji nose epitet najskupljih na svetu. Bogati i uspešni ljudi vole da urede životni prostor u skladu sa svojim društvenim statusom i  bankovnim računom. Za mnoge, simbol luksuza i više nego komfornog života predstavljaju nekretnine na obali mora, kao i pentahus na vrhu atraktivne zgrade u centru metropole.

Stanovi sa bazenom i nekoliko otmeno opremljenih kupatila sa đakuzijem, skupoceni nameštaj ili neobični raspored prostorija visoko su vrednovani na svetskom tržištu nekretnina. Mnogim inženjerima građevinarstva i arhitekture, kao i velikom broju dizajnera enterijera sa naših prostora upravo ovi stambeni prostori služe kao inspiracija. To potvrđuje i velika ponuda stanova na prodaju na domaćem tržištu, koji se ističu svojim sofisticiranim izgledom, opremljenošću i kvalitetom gradnje.

Istraživali smo gde se nalaze najskuplji stanovi i zavirili u najluskuznije penthause svetskih gradova. Pročitajte!

Njujork – raskoš na krovovima Mehetna


Njujork je poznat kao izuzetno skup grad za život, međutim kada čujete kolika je cena penthausa u njegovom centru promenićete mišljenje o tome šta je zaista skupoceno. Kupiti penthaus u kuli u blizini Central Parka značilo bi trošak od 250 miliona dolara. Za tu cenu dobijate fantastičan pogled sa pet balkona na park, 16 spavaćih soba i čak 17 kupatila.

Za malo manje novca i nešto „skromniju“ cenu od 100 miliona dolara u istom gradu na Menhetnu možete kupiti penthaus u obliku osmougaonika sa 6 spavaćih soba i 9 kupatila. Ovaj stan nalazi se na blok udaljenosti od Central Parka i čuvene koncertne dvorane Karnegi Hol. Enterijer je po ugledu na rimske vile uredio poznati dizajner Žan Pablo Moline, a obuhvata tri sprata.

Jedno od najupečatljivijih i najpoznatijih njujorških zdanja je penthaus sa kupolom. Izgrađen početkom prošlog veka (1907. godine), a renoviran nedavno i to za neverovatnih 20 miliona dolara, ovaj luskuzni stan vredi 80 miliona dolara. Nalazi se u sklopu Plaza hotela i trenutno je u vlasništvu modnog kreatora Tomija Hilfigera. Sa veličanstvenim pogledom na Petu aveniju i Central park, ali i sa raskošno uređenim enterijerom, oduvek je važio za jednu od najpoželjnijih nekretnina u Velikoj jabuci.

London – luksuz na kraljevski način


Ako maštate o kraljevskom luksuzu na britanski način onda je stan sa pogledom na Bakingemsku palatu ono što morate videti. Stanari ovog otmenog stana u vrednosti od 195 miliona dolara mogu uživati u čak 12 spavaćih soba i sa svojih prozora gledati čuvenu smenu stražara.

Donedavno ovo je bio jedan od najskupljih londonskih stanova. To se promenilo pošto je u Kingsbridžu, južno od Hajd parka u stambenom kompleksu One Hyde Park prodat Penthaus D za neverovatnih 237 miliona dolara. Postoje navodi da je ceo projekat koštao oko 2 milijarde dolara, pa stoga i ne treba da iznenadi zbog čega je ovaj kompleks jedan od najpoželjnijih i najskupljih ne samo u Londonu, već na celom svetu.

Zanimljivo je da je ovo bila cena praznog stana. Iako je zgrada vrhunski opremljena i pokrivena: portiri rade 24h, ima 21 metar dugačak bazen, izuzetno visok stepen sigurnosti, sam penthaus prodat je bez nameštaja, podova, pa čak i unutrašnjih zidova. Procenjuje se da bi samo uređenje ovih elemenata moglo koštati nekoliko desetina miliona dolara.

Monako – komfor za kneževski odmor


Pentaus u kuli Odeon u Monaku važi za jedan od najskupljih i najimpresivnijih na planeti. Njegova cena je neverovatna i iznosi čak 440 miliona dolara. Nalazi se u najstarijem neboderu izgrađenom u Monaku 80-ih godina 20. veka i ujedno jednom od najviših evropskih oblakodera. Zanimljivo je da iz godine u godinu njegova vrednost raste. Pre samo par godina sa cenom od 387 miliona dolara, takođe bio najskuplji stan na svetu.
Stambeni prostor obuhvata 5 spratova i pored luksuznih spavaćih soba raspolaže brojnim sadržajima poput saune, teretane, biblioteke, bioskopa, sobe za bilijar i slično. Najupečatljivija karakteristika je, sasvim izvesno, ogroman bazen s toboganom, odakle vlasnici mogu uživati u najboljem pogledu u celom Monaku.

Pariz – raskoš sa pogledom na Ajfelov toranj

Kako vam zvuči da svakog dana sa svoje terase možete gledati Ajfelovu kulu? Za „samo“ 49,5 miliona dolara možete živeti u penthausu na Aveniji predsednika Kenedija. Uređen u tipično francuskoj kombinaciji baroknog i neoklasicističkog stila, ovaj apartmane je fantastično mesto za sve hedoniste, a proteže se na dva sprata i neopisivo podseća na dom nekog vojvode ili grofa.

Hong Kong – centar azijskog luksuza


Kada je u pitanju stambeni luksuz, Hong Kong ne zaostaje za prelepim evropskim i američkim gradovima. U kvartu Pik nalazi se raskošna dom poprilično nezanimljivog naziva Kuća broj 1, ali sa i te kako interesantnim karakteristikama. Opremljen đakuzijem, vrtom, terasom na krovu, liftom, kao i velikim privatnim bazenom, i ovaj stan pruža prekrasan pogled na hongkonšku luku Viktoria Bay. Cenu od 102 miliona dolara, prema mišljenju mnogih analitičara tržišta nekretnina, ovaj stan duguje svojoj atraktivnoj lokaciji. Naime, Ulica Pik uvrštena je u deset najskupljih ulica na svetu.

U istoj ulici nalazi se i impozantno zdanje Opus, zgrada koju je dizajnirao čuveni arhitekta Frank Gehru, a na njenom vrhu lukusuzni apartman koji je 2015. godine prodat za 66 miliona dolara. U tom trenutku bio je to najskuplje prodat stan ikada u čitavoj Aziji. Ovo je zanimljivo, jer su za razliku od drugih već pomenutih apartmana, njegove karakteristike značajno skromnije. Stan ima 4 spavaće sobe, đakuzi na samom krovu zgrade i samo dva parking mesta.

Los Anđeles – To je Beverli Hils

Lista najskupljih apartmana na svetu ne može proći bez poznatog stambenog naselja u Los Anđelesu – Beverli Hilsa. Premda je reč o duplo manjoj sumi u odnosu na Njujork, ne može se reći da luksuz L.A. ima nisku cenu. Kupanje u velikom bazenu i uživanje u bašti penthausa u sklopu kompleksa „Four Seasons“ koštalo bi vas 50 miliona dolara.

Honolulu – havajski sjaj


Beskrajni bazen na 36. spratu sa pogledom na okean i pet spavaćih soba – ovako na Havajima zvuči raskoš. Pentahus u Honoluluu nalazi se u Waiea kuli i košta 36 miliona dolara. Apartman ima čak i golf simulator, a posebno prestižnim ga čini, verovali ili ne, suši. Naime, sav ovaj raskoš može značajno „začiniti“ poznati nobu suši koji će za vas pripremiti eminentni kuvari.

Kako vi zamišljate luksuz i stambenu udobnost i koja od ovih lokacija bi vam najviše prijala?

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime