Dvorac ni na nebu ni na zemlji (Takeda, Japan)

0
1583

Dvorac Takeda

Ovaj dvorac izgrađen pre vise od 5 vekova na vrhu planine na visini od 300 metara u prefekturi Hyogo u okrugu Asago Wadayamacho, dvorac Takeda je jedna od poznatijih atrakcija u Japanu. Ovaj dvorac koji ostavlja bez daha svakog dana poseti na stotine a ponekad i na hiljade posetilaca.

Dvorac je svoju turističku slavu stekao tek 2012 godine nakon što je prikazan u japanskom filmu ‘Anata e’, a što se tiče poseta najpopularniji je za vreme jeseni kada se se svako jutro ispod njega spusti gusti oblak magle zbog kojeg dvorac izgleda kao da se nalazi na oblacima.

Za tvorca i graditelja dvorca Takeda se veruje da je bio gospodar Yamana samuraj i da ga je izgradio 1443. godine. Istorija nam govori da je od tada promenio nekoliko vlasnika, sve dok nije pripao Hirohidi Akamatsu 1600-te godine. Hirohide je bio običan vojnik koji se borio za vladara Tokugawa, a Takedu je dobio kao zaslugu za svoju hraborst u bitkama. Nažalost, u roku od godinu dana, Hirohide je počinio seppuku, samurajsko ritualno samoubistvo, a pošto je on bio i poslednji vlasnik dvorca, on je od tada ostao i napušten.

Neizbežno je da struktura stara kao što je dvorac Takeda počne pokazivati znakove propadanja. Da bi je uspešno očuvali, spasili od urušavanja lokalne vlasti trenutno naplaćuju ulaz, a sav novac ulažu u njegovu reastauraciju.

Tu su i fotografije samog dvorca koje ostavljaju bez daha.

dvorac

dvorac1

Takeda-5

Takeda-3

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime