Zašto pada grad?

0
2869

Grad kao vremenska nepogoda  svake godine prouzrokuje velike štete poljoprivrednicima i nije na odmet malo se informisati o ovoj pojavi.

Zašto pada grad?

Grad se formira kad čestice leda skakuću gore-dole unutar oblaka. Na niskim temperaturama, kapi vode u oblaku se smrzavaju u sitne ledene kuglice. Ponekad kada počnu da padaju, desi se da naiđu na topliji vazduh koji se diže uvis i koji ih vraća nazad u oblak. Tamo se ponovo hlade i proces se ponavlja.

Što se više puta zamrzne voda na njihovoj površini, ledene kuglice postaju sve veće. Na kraju postaju tako krupne da padaju na zemlju kao grad. Na preseku kuglice mogu se videti slojevi koji određuju koliko je puta ledena kugla ponovila proces. Neka zrna mogu da budu veliki kao pesnica i nanesu veliku štetu usevima, građevinama i stoci.

Grad obično pada u obliku nepravilnih kuglica promera od 0,5 do 5 cm (veće gromade mogu nastati u teškim olujama). Grad uglavnom proizvode oblaci kumulonimbusi i to na prednjem frontu olujnog sistema. Pri takvim olujama, ulazne struje zadržavaju kišu sprečavajući je da pada na zemlju.

grad

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime