Ko je bio najveći osvajač svih vremena?

0
4014

Džingis Kan je bio mongolski ratnik koji je svojim osvajanjima izgradio najprostraniju imperiju u istoriji. Njegova imperija je bila ogromna i prostirala se preko centralne Azije, od Japanskog do Kaspijskog mora, zauzimajući pritom veći deo današnje Rusije. U određenim periodima njegov deo su činili i Kina, Koreja, Turkestan, Jermenija i Mongolija kao i veći delovi Tajlanda, Vijetnama i Burme.

Džingis Kan je život počeo u mongolskim nizijama. Postepeno je počeo da okuplja grupe ranije izolovanih plemena, sve dok nije postao jedini vladar Mongolije. Mongoli su pod vodstvom Džingis Kana napali Kinu a 1215. godine su preuzeli kontrolu nad njenim glavnim gradom, Pekingom. Potom su on i njegove trupe pregazili Aziju, stigavši sve do Kaspijskog mora.

mongoli

„Mongoli su bili strah i trepet zbog surovosti svojih nepredvidljivih napada na gradove širom Azije i Srednjeg  Istoka.  Vojske drugih vladara su se svrstavale u borbeni poredak i borile danju, u skladu sa pravilima ratovanja.

Mongoli su, međutim, bili mnogo drugačiji. Jurišali su u borbu na konjima, oslanjajući se isključivo na brzinu i iznenađenje, ne ostavljajući pritom nikoga u životu. Njihova veština s lukom i strelom s leša konja u trku otežavala je odbranu protivničkoj pešadiji. Većina gradova se odmah predavala, radije nego da reskira da ih Mongoli izmasakriraju.“

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime