Šta su to katakombe i ko ih je gradio?

0
2210

Katakombe su podzemne grobnice blizu Rima, gde su sahranjeni stari hrišćani. Ove grobnice isklesane su u mekanoj steni na svetom oblasti koja okružuje Rim.

Kada je imperator Neron počeo da progoni hrišćane, oni su se skupljali u grobnicama na molitvu. Na groblju je svaki građanin bio siguran. Kasnije, sredinom III veka, čak ni ova mesta više nisu bila sigurna. Hrišćani su onda zazidali postojeće ulaze i napravili nove, tajne. Podzemni hodnici su se pružali kilometrima. Kaže se da bi katakombe bile duže od Apeninskog poluostrva da se hodnici pružaju pravolinijski!

Kada se, u doba Konstantina, završio progon hrišćana, katakombe su počeli posećivati mnogi hodočasnici. A, kada su Goti 410. godine osvojili i opustošili Rim, ulazi u katakombe su zatrpani da bi se katakombe zaštitile. Već do XII veka katakombe su bile potpuno zaboravljene. Bile su tako dobro sakrivene, da je tek 1578. godine jedna katakomba slučajno pronađena.

Hodnici su u katakombama obično pravolinijski i dugački 3 do 4 kilometra. široki su tek toliko da se dva grobara, koja nose mrtvačka nosila, mogu mimoići. Stepenice koje vode u ove hodnike ponekad su i 12 metara ispod zemlje. Pri dnu stepenica hodnici se račvaju u svim pravcima.

Neke katakombe imaju dva ili više nivoa. Na primjer katakombe Svetog Sebastijana imaju 4 nivoa. U zidovima katakombi nalaze se šupljine u koja su stavljena tela umrlih. Te su šupljine prvobitno bile zazidane opekama ili kamenom. Mnoge od tih pregrada su u međuvremenu popustile i popucale, pa se današnji posetioci katakombi moraju provlačiti između dugih redova kostura.

katakombe4

katakombe3

katakombe5

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime